Innovationskluster kan stärka din ansökan med rätt aktörer – del 2
2023-06-01
Planerar ni att söka stöd till ett forsknings- och innovationsprojekt och vill samverka med forskare, teknikleverantörer eller andra aktörer längs värdekedjan? Samverkan mellan olika aktörer uppmuntras specifikt i utlysningen Bidra med kunskap om uppbyggnaden av hållbara och biobaserade värdekedjor som stänger den 11 september.
Du som sökande är välkommen att vända dig till de sex innovationsklusterna inom Bio+ som kan hjälpa dig att hitta samarbetspartners.
I en tidigare nyhet uppmärksammades klustrena Gröna kolatomer, GIVE samt BioBas30. Nu är det dags att kort beskriva de övrigas arbete.
Innovationskluster för hållbara biodrivmedel
Vem är du som leder klustrets verksamhet?
– Jag är Ingrid Nohlgren, avdelningschef på Chalmers Industriteknik och ansvarig för Innovationsklustret för hållbara biodrivmedel.
Vad gör ni?
– Inom vårt kluster samarbetar industri, högskolor, institut och myndigheter för en faktisk och snabb omställning till förnybara drivmedel i transportsektorn. Tillsammans identifierar vi viktiga frågeställningar/ämnesområden som utgör kritiska hot och möjligheter för utvecklingen av biodrivmedel, och ringar också in behoven av forskning.
Vad kan ni hjälpa till med i utlysningen?
– Jag kan hjälpa er att hitta rätt kontaktpersoner hos våra medlemmar, och även bidra med vilka frågeställningar som vi inom klustret tycker är viktiga för ökad användning och produktion av biodrivmedel.
Berätta om något spännande ni gjort eller har på gång!
– Vi har idag ca 20 medlemsorganisationer i ett brett spann som deltar i klustrets nätverksaktiviteter, med fysiska och digitala träffar. En viktig aktivitet har varit att ta fram populärvetenskapliga faktasammanställningar för att underlätta bredare spridning av kunskap om biodrivmedel. Några av medlemsorganisationerna skrev i höstas ett gemensamt debattinlägg i Göteborgsposten till stöd för bibehållen reduktionsplikt. Den ställer krav på inblandning av biodrivmedel i diesel och bensin och är ett viktigt styrmedel för att nå transportsektorns klimatmål.
Innovationskluster för biokol och bioenergi från pyrolys
Vem är du som leder klustrets verksamhet?
– Jag heter Eva Stål och arbetar som verksamhetsutvecklare inom RecoPark, innovation- och utvecklingsenheten på NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB.
Vad gör ni?
– Vårt innovationskluster är ett nätverk som samlar intressenter från kommunal verksamhet, näringslivet och akademin för att öka produktion och konsumtion av biokol i Sverige. Klustret syftar till att främja innovation inom biokolsområdet inklusive energi från pyrolys. Målet är att biokol och pyrolys ska spela en stor roll i klimatomställningen lokalt och globalt.
Vad kan ni hjälpa till med i utlysningen?
– Vi kan vara en referens beträffande ansökningar och bollplank för idéer på biokolsområdet. Kontakta oss gärna så ser vi hur vi kan hjälpa till.
Berätta om något spännande ni gjort eller har på gång!
– Med start 2022 har vi byggt upp ett kompetenscenter för biokol på NSR:s avfallsanläggning i Helsingborg. Det är tack vare centret, där det finns utställnings- och utbildningsytor och ett labb i pilotskala för produktion av biokol, som grunden till det nationella innovationsklustret lades. Det gör att vi har mycket goda förutsättningar för att utveckla och samordna relevanta aktörer i nätverket och bidra till ett resurs- och energieffektivt biobaserat samhälle med fokus på negativa utsläpp.
Innovationskluster för hållbara, biogena energigaser – BioGenGas
Vem är du som leder klustrets verksamhet?
– Jag heter Johan Laurell, är civilingenjör i grunden och har arbetat med olika typer av energifrågor, avfall och avlopp i 20 år, bland annat som chef för biogasforskningen på RISE och ledare för biobränsleplattformen SP BioFuel. Mellan 2019–2022 var jag projektledare och samordnare för ett annat innovationskluster, Drive LBG, som beviljats medel från Energimyndigheten och där Energigas Sverige stod som värdorganisation.
Vad gör ni?
– Innovationskluster BioGenGas ska utveckla och implementera biogena energigaser, som till exempel biogas, biogen vätgas, biogasol och BioDME. Energigaser är ofta ett mycket bra komplement till elektrifiering och mycket av teknik och infrastruktur finns redan här och nu. Idag finns energigaser både från förnybart och från fossilt ursprung, och utmaningen är att fortsätta utveckla de hållbara biogena energigaserna.
Vi arbetar längs hela värdekedjan med våra medlemmar som är producenter, distributörer, teknikföretag, industri, rederier, fordonstillverkare, lärosäten, forskningsinstitut och biogasväderstreck.
Vad kan ni hjälpa till med i utlysningen?
– Klustret ska fungera som en plattform för möten mellan aktörer från hela värdekedjan som vill öka kunskapen, innovationskraften och utvecklingsmöjligheterna för biogena energigaser. Vi välkomnar alla som vill arbeta för att detta förverkligas. Aktörerna i vårt kluster deltar för att de tror på samverkan, så vi hjälper gärna till att förmedla kontakt mellan sökande med nya spännande projektidéer och våra medlemmar.
Berätta om något spännande ni gjort eller har på gång!
– Vi är nystartade men planerar redan olika utåtriktade aktiviteter, både för att synliggöra klustret och för att sprida kunskap om energigasernas roll i omställningen. Vår webbplats som lanseras inom kort kommer innehålla all typ av information om detta. I sommar finns vi på plats under Almedalsveckan för att möta olika aktörer och medverka i debatter. Under hösten planerar vi att genomföra flera aktiviteter riktade mot aktörer inom industri, sjöfart och vägtransporter.
Senaste nytt
2024-09-12
Framtidens bioekonomi kräver både stora mängder biomassa och nya idéer
I år fokuserade programkonferensen för Bio+programmet på biomassa för framtidens bioekonomi. Den visade på olika sätt hur komplext det kan vara att…
2024-05-15
Vad är CET Partnership och hur hänger det ihop med Bio+?
Kunskap, intresse och idéer för hur biobaserade värdekedjor och lösningar kan utveckla effektiva, konkurrenskraftiga, säkra och hållbara energisystem finns på alla skalor….
2024-04-12
Ny Bio+ utlysning har öppnat!
Vill du bygga upp ny kunskap eller har du lösningar som kan påskynda och främja omställningen till hållbart och biobaserat samhälle? Sveriges…