Green2Feed – Hållbart djurfoder och biogas från gröna blad

Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi?
För att kraftigt öka biogasproduktionen som kan ersätta fossila drivmedel, behövs mycket biomassa som jordbruket kan leverera utan att påverka livsmedels-och foderproduktionen. Men istället för att röta grön biomassa som vallgräs, betblast och andra restprodukter direkt, ska Green2Feed först extrahera växtprotein som kan användas som foder för till exempel grisar och kor.
Den gröna biomassan delas i olika fraktioner som kan användas som proteinrik foderkomponent, medan andra delar fungerar bättre som råvara till biogasproduktion. Denna kombinerade produktion möjliggör att ersätta fossila drivmedel och till exempel importerat sojaprotein, där vi inte kan kontrollera produktionens hållbarhet. De ekologiska fotavtrycken från Green2Feed-processen förväntas bli mycket lägre än från produkterna som ersätts, då även växtnäring och organisk kol kan återföras till odlingsmark i form av rötrest.
I november 2022 gjordes en studieresa till Danmark med besök hos företag, biogasanläggning och forskningscenter. Här finns en summering av besöket med länkar till presentationer och artiklar.
Thomas Prade
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
thomas.prade@slu.se

Projektinformation
Deltagare
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
Skånes Kommuner
Gasum AB
Lantmännen ek för
Svenska Foder Aktiebolag
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
5 865 581 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00080
Fler projekt

Utvärdering av industriell symbios mellan vattenbruk och vätgasanläggning i Alby
I den nya industriparken Alby i Ånge kommun planerar Big Akwa att bygga en storskalig landbaserad fiskodling som ska drivas i symbios med den vätgasfabrik, baserad på lokalt producerad grön el, som brittiska RES planerar…
Projektledare: Elena Petukhovskaya
Pågående

Katalytisk produktion av gröna estrar från biomassa i ett bioraffinaderikontext
Ett fossilfritt och hållbart samhälle är av yttersta vikt och en viktig del är att använda biomassa. Biomassa består av lignin, cellulosa och hemicellulosa och det är viktigt att använda dem effektivt. Ligninet kan användas…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående

Validering av biokols stabilitet – mot en ny kunskaps- och trovärdighetsnivå
Biokol från biomassa har stor potential att bidra till negativa växthusgasutsläpp i form av en långsiktigt stabil kolsänka i mark. Ett stort hinder för biokolmarknadens utveckling är den begränsade kunskapen om olika biokols stabilitet, dvs…
Projektledare: Cecilia Sundberg
Pågående