Från skogsrester till jetbiobränsle med katalytisk pyrolys
Biooljor som produceras med pyrolys är inkompatibla med existerande jetmotorer och bränsleinfrastruktur. Biooljornas instabilitet, korrosivitet, höga viskositet och låga energitäthet är betydande hinder för direkt användning av bioolja som jetbränsle, vilket kräver en uppgraderingsmetodik.
Detta projekt syftar till att utveckla en effektiv snabb pyrolysprocess för omvandling av biobaserade avfallsströmmar till jetbiobränslen. En ny strukturerad zeolitkatalysator (hierarkiska kristaller/nanostorlekar) kommer att utformas och konstrueras i en skräddarsydd process (ångsprickning, hydrokrackning och katalytisk sprickbildning) för att producera ett nytt biobränsle med högt utbyte och kvalitet.
RISE ska tillsammans med LTU undersöka en sådan process för en effektiv omvandling av skogsrester till jetbiobränslen. Jetbiobränslen som produceras på ett hållbart sätt i Sverige från skogsrester bidrar till att möjliggöra ersättning av fossila jetbränslen med biobränslen som minskar växthusgaser till 2050.
Hoda Shafaghat
RISE Research Institutes of Sweden
hoda.shafaghat@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Luleå tekniska universitet
Tidplan
Januari 2022 – december 2024
Total projektkostnad
3 816 405 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00086
Fler projekt
Luktreducering av sulfatlignin till termoplaster – en ny testbädd
Sulfatlignin har en stor potential att ersätta fossilbaserade material i många applikationer på grund av dess tillgänglighet och molekylarstruktur. Dess karakteristiska lukt…
Projektledare: Katarina Ohlsson
Pågående
Biogas- och biogödselproduktion i Mellanbygden i Västerbotten
I den här förstudien utvecklades en affärs- och genomförandemodell som är grunden i ett framtida kommersiellt projekt vars syfte är att tillvarata…
Projektledare: Morgan Larsson
Slutförd: Oktober 2024
Alla värdens skog – metoder för inventering och värdering av skogens olika nyttor
Skogen förväntas åstadkomma mycket, från att vara en förnyelsebar resurs och skapa biologisk mångfald till att binda in koldioxid och främja psykisk…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående