Biojet från skogsrester produceras mer effektivt med skräddarsydda katalysatorer

2023-06-08

Skräddarsydda kemiska katalysatorer används för att utveckla tekniken för pyrolys så att biooljor med bättre förutsättningar att blandas in i jetbränsle kan produceras mer effektivt.

Från skogsrester går det att framställa biooljor, ett fossilfritt alternativ till dagens jetbränsle. Men biooljor som produceras med existerade teknik är inte stabila nog att användas i dagens jetmotorer och drivmedelsinfrastruktur, utan måste först uppgraderas.

Utmaningarna med biooljor

Utöver instabiliteten vid lagring och användning har biooljorna hög viskositet. Det innebär att de är förhållandevis trögflytande och av den anledningen inte idealiska i en flygmotor utifrån de temperatur- och tryckändringar som sker under en flygning. Korrosion, att material rostar i kontakt med olja, är en annan kritisk faktor.

Mot bakgrund av dessa utmaningar leder Hoda Shafaghat på RISE Bio+projektet Från skogsrester till jetbiobränsle med katalytisk pyrolys. I det ska man utveckla en effektiv process som kan ge ett inblandningsbart jetbränsle från skogsrester med bättre prestanda än dagens biooljor, med målet att erbjuda ett realistiskt alternativ till dagens fossila drivmedel för flyget.

Skräddarsydda katalysatorer

Nyckeln i den nya tekniken är zeoliter, mångsidiga katalysatorer som används i petrokemiska processer och raffineringsprocesser när gaser ska uppgraderas och man vill producera biobaserade kemikalier från trä. Dock är utbytet av uppgraderad bioolja generellt lågt eftersom zeoliterna har en tendens att producera icke-kondenserbara gaser och inaktiveras snabbt. Därför behövs ett nytt tillvägagångssätt.

Genom tester med skräddarsydda zeoliter av olika form och storlek har Hoda Shafaghat och deltagarna i Bio+projektet kunnat visa vilka egenskaper zeolit behöver ha för att på det mest effektiva sättet kunna bilda de eftertraktade biooljorna. Dessa resultat är användbara i kommande faser av projektet där man fortsätter att utveckla processen med katalytisk pyrolys.

Hjälper till att nå klimatmål

Att hitta ett hållbart och effektivt sätt att producera jetbiobränslen från svenska befintliga skogsrester gör det möjligt att ersätta fossila bränslen i en högre takt än tidigare. Det skulle minska växthusgasutsläppen och göra att vi når nollmålet med CO2-utsläpp till 2050.

Mer information

Vill du veta mer om projektet? Här kan du hitta information och kontaktuppgifter.