Fossilfri grafit

Grafit används i stor utsträckning inom processindustrin och i e-mobilitets- och digitaliseringstillämpningar. Användningen av grafit ökar snabbt till följd av en globalt växande produktion av litiumjonbatterier. Inom svensk metallindustri förutspås grafitefterfrågan öka med behovet av ljusbågsugnprocesser (Electric Arc Furnace, EAF) för den planerade fossilfria stålproduktionen.
Den grafit som används idag kommer från naturliga grafitgruvor eller från fossilbaserad produktion.
Huvudsyftet med detta projekt är att utveckla en process för att producera fossilfri grafit med hög resurseffektivitet, låg energiförbrukning och lågt koldioxidutsläpp, som kan användas för elektroder i EAF och anoder vid batteritillämpningar.
Den föreslagna processen baseras på katalytisk grafitisering av biokol som härrör från vedartad biomassa. Lämpliga katalysatorer kommer att screenas och optimering av processparametrar kommer att genomföras. Slutligen kommer en process med detaljerade parametrar att presenteras.
Här kan du läsa om preliminära resultat från december 2022.
Weihong Yang
Kungliga Tekniska Högskolan
weihong@kth.se
Projektinformation
Deltagare
Kungliga tekniska högskolan
Uppsala universitet
EnviGas Technology AB
Tidplan
Januari 2022 - juli 2024
Total projektkostnad
5 943 607 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00048
Fler projekt

Utveckling av processdiagnostik för ökad prestanda vid termisk omvandling av biomassa
Det övergripande målet är att möjliggöra förbättrad elverkningsgrad i för nya och befintliga biobaserad kraftvärmeverk samt att undersöka potentiellt förbättrad elverkningsgrad där en bio-och avfallspanna arbetar i serie. Problemet som rent biomassabaserade kraftvärmeanläggningar ställs inför…
Projektledare: Klas Andersson
Pågående

Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning av förnybara flygbränslekomponenter, vilka idag framställs från fossila råvaror. Nya, billiga och effektiva…
Projektledare: Linda Sandström
Pågående

Kostnader för att reducera utsläpp av växthusgaser från väg- och flygtransporter med biodrivmedel och elektrobränslen
Ökad kunskap kring förutsättningarna för olika förnybara drivmedel för väg- och flygtransporter behövs för att bidra till transportsektorns omställning och för att säkerställa att denna sker på ett klimat- och kostnadseffektivt sätt. Reduktionskostnaden, dvs kostnaden…
Projektledare: Julia Hansson
Pågående