Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin

Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av energi som bygger på hållbara, rikligt förekommande och biobaserade råvaror.
Hårt kol baserat på biomassaresurser som lignin har visat lovande potential för att möjliggöra kommersiella natrumjonbatterier. Den största utmaningen är att hårda kol uppvisar odefinierad struktur och kemisk sammansättning, vilket gör det svårt att förutsäga deras prestanda i praktiska tillämpningar.
Detta projekt samlar forskare från Uppsala universitet, RISE och Altris AB för att utveckla nya syntesvägar för hårda kol från modifierat lignin. Ett antal steg för isolering, modifiering och karbonisering av lignin kommer att utformas för att producera hårda kol med kontrollerad struktur och egenskaper. Nya metoder som är lämpliga för att karaktärisera hårda kol kommer att utvecklas baserat på elektrokemiska tekniker, låg-vinkel röntgenspridning, TEM, Ramanspridning och elektronspektroskopi.

Habtom Desta Asfaw
Uppsala universitet
habtom.desta.asfaw@kemi.uu.se
Projektinformation
Deltagare
Uppsala universitet
RISE
Altris AB
Tidplan
Januari 2023 - december 2025
Total projektkostnad
7 528 566 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00559
Fler projekt

Överskottsel för biogasproduktion genom intermittent vätgasinjektion i efterrötkammare
På vägen mot att mildra den globala uppvärmningen och fasa ut fossila energikällor, utgör sol- och vindkraft en allt större andel av…
Projektledare: Jan Moestedt
Pågående

Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)
Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade. Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull…
Projektledare: Hanna Ulmefors
Pågående