Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin

Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av energi som bygger på hållbara, rikligt förekommande och biobaserade råvaror.
Hårt kol baserat på biomassaresurser som lignin har visat lovande potential för att möjliggöra kommersiella natrumjonbatterier. Den största utmaningen är att hårda kol uppvisar odefinierad struktur och kemisk sammansättning, vilket gör det svårt att förutsäga deras prestanda i praktiska tillämpningar.
Detta projekt samlar forskare från Uppsala universitet, RISE och Altris AB för att utveckla nya syntesvägar för hårda kol från modifierat lignin. Ett antal steg för isolering, modifiering och karbonisering av lignin kommer att utformas för att producera hårda kol med kontrollerad struktur och egenskaper. Nya metoder som är lämpliga för att karakterisera hårda kol kommer att utvecklas baserat på elektrokemiska tekniker, låg-vinkel röntgenspridning, TEM, Ramanspridning och elektronspektroskopi.
Habtom Desta Asfaw
Uppsala universitet
habtom.desta.asfaw@kemi.uu.se
Projektinformation
Deltagare
Uppsala universitet
RISE
Altris AB
Tidplan
Januari 2023 - december 2025
Total projektkostnad
7 528 566 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00559
Fler projekt

Green2Feed – Hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt öka biogasproduktionen som kan ersätta fossila drivmedel, behövs mycket biomassa som jordbruket kan leverera utan…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående

Hållbar och kostnadseffektiv produktion av biobaserade bränslen och kemikalier via slurry-vätebehandling av restprodukter från skogsbruk
Storskalig implementering av biobränslen kommer att krävas om Sverige ska kunna nå sina högt ställda mål gällande utfasning av fossila bränslen inom transportsektorn. Pyrolys, vilket idag börjar vara en kommersiellt etablerad process, kan användas för…
Projektledare: Niklas Bergvall
Pågående

Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet
Årligen torkas stora mängder spannmål, motsvarande uppskattningsvis 150 000 ton vatten i Sverige. Det sker i industriell skala med förbränningsvärme i torkar, som tillför spannmålet värme genom direkt kontakt med rökgasen eller indirekt via värmeväxling…
Projektledare: Susanne Paulrud
Pågående