En flexibel bioekonomi – nyckelfaktor för att möjliggöra investeringar i bioraffinaderier
Inhemska hållbara bioresurser är en viktig pusselbit i energisystemomställningen men användningen begränsas kraftigt av brist på investeringar i storskaliga bioraffinaderier. En orsak till detta är marknadsrisker relaterade till den framtida utvecklingen på råvaru- och produktmarknader.
Detta projekt utgår från hypotesen att tekniker och teknikkombinationer som är flexibla vad gäller råvara och/eller produkter är förknippade med lägre risk för investerare. Projektets övergripande syfte är därför att underlätta storskaliga investeringar genom att identifiera flexibla värdekedjor och produktionstekniker, vilket ger robusthet givet osäker framtida utveckling.
Projektet identifierar kombinationer av tekniker som, utan att nyinvestera i hela värdekedjan, kan använda olika bioråvaror och producera för olika marknader. Även bio-CCS beaktas. De identifierade teknikerna utvärderas vad gäller lönsamhet, växthusgasprestanda, robusthet och målkonflikter mellan lönsamhet och risk.
Elisabeth Wetterlund
Luleå tekniska universitet
elisabeth.wetterlund@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
Luleå tekniska universitet
RISE Research lnstitutes of Sweden
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
4 952 865 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00083
Fler projekt
FOUNDATIONS
Ny teknik utlovar högre utbyte från hållbar och lokalt framställd biomassa Phoenix Biopowers BTC-teknik, Biomass-fired Top Cycle, möjliggör att på ett flexibelt…
Projektledare: Michael Bartlett
Slutförd: 2023-03-01
Oxy-Kraft återvinningspanna – Mot nya integrerade gröna energiparker
Ångpannor för kraftåtervinning, det vill säga pannor som bränner upp svartlut från pappersmassaindustrin och återvinner kemikalier från pappersmassatillverkningen, genererar både el och…
Projektledare: Shareq Mohd Nazir
Pågående
Green2Feed – hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt kunna öka…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående