Fossilfri grafit

Grafit används i stor utsträckning inom processindustrin och i e-mobilitets- och digitaliseringstillämpningar. Användningen av grafit ökar snabbt till följd av en globalt växande produktion av litiumjonbatterier. Inom svensk metallindustri förutspås grafitefterfrågan öka med behovet av ljusbågsugnprocesser (Electric Arc Furnace, EAF) för den planerade fossilfria stålproduktionen.
Den grafit som används idag kommer från naturliga grafitgruvor eller från fossilbaserad produktion.
Huvudsyftet med detta projekt är att utveckla en process för att producera fossilfri grafit med hög resurseffektivitet, låg energiförbrukning och lågt koldioxidutsläpp, som kan användas för elektroder i EAF och anoder vid batteritillämpningar.
Den föreslagna processen baseras på katalytisk grafitisering av biokol som härrör från vedartad biomassa. Lämpliga katalysatorer kommer att screenas och optimering av processparametrar kommer att genomföras. Slutligen kommer en process med detaljerade parametrar att presenteras.
Här kan du läsa om preliminära resultat från december 2022.

Weihong Yang
Kungliga Tekniska Högskolan
weihong@kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
Uppsala universitet
EnviGas Technology AB
Tidplan
Januari 2022 - december 2024
Total projektkostnad
5 943 607 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00048
Fler projekt

Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående

Incheckning: fukthalt – radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar
Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt…
Projektledare: Kari Hyll
Pågående

Resurseffektiv förädling av restström i anslutning till tillverkning av kortfibermassa
Björkbark innehåller en mängd olika komponenter med olika egenskaper och karaktär. Alla dessa är intressanta som grund för att utveckla nya biobaserade…
Projektledare: Josefin Larsson
Pågående