Nya biobaserade hygroskopiska isoleringsmaterial för ökad energiprestanda och robusthet hos byggnader

Byggsektorn i Sverige står för ca 22 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.
Ett sätt att minska dessa är en övergång till biobaserade isolermaterial eftersom konventionella isolermaterial står för ca 20 procent av den totala inbyggda klimatpåverkan. Biobaserade material är dessutom hygroskopiska, det vill säga de kan ta upp fukt från luften. När ett material absorberar fukt så avges värme. Tidigare studier har visat att detta är positivt för en byggnads energiprestanda.
Vi kommer studera funktion och användning av biobaserade isolermaterial och vi kommer med hjälp av kemisk modifiering undersöka hur man kan skräddarsy de hygroskopiska egenskaperna så att materialets hygroskopicitet kan användas för att förbättra byggnaders energiprestanda och robusthet mot tillfällig fuktbelastning.
Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Köpenhamns universitet och intressenter från byggsektorn vilka ingår i projektets referensgrupp.
Maria Fredriksson
Lunds universitet
maria.fredriksson@byggtek.lth.se
Projektinformation
Deltagare
Arbio Aktiebolag
Boverket
Evia AB
Hunton Fiber AB
Köpenhamns universitet
Lunds universitet
Optimera Svenska AB
Södra
Trä- och möbelföretagen
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
8 549 483 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2024-02943
Fler projekt

Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Biokraft 2023
Behovet av lokal, planeringsbar, förnybar energi har ökat dramatiskt. Beroendet av fossila bränslen hotar tryggheten i energiförsörjningen, orsakar klimatförändringar och är dyrt….
Projektledare: Michael Bartlett
Pågående

Uthållig odling av rotskottföryngrad hybridasp
Hybridasp är ett snabbväxande trädslag som är intressant i satsningen för att ta fram förnybara råvaror och fasa ut fossila produkter och…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående