Trädslagsförsök med inriktning på biomassaproduktion – Tillväxt, kolinlagring och biodiversitet

Skogsodling kan motverka en ökning av växthusgaser genom dess stora kapacitet att lagra kol och genom substitution av fossila bränslen. Det finns potential att öka tillgången på förnybara råvaror genom beskogning av tidigare åkermark. Kunskapen om olika trädslags potentiella produktion i skötselkoncept inriktat på biomassaproduktion är emellertid bristfällig.
I den här studien gör vi en uppföljning av ett trädslagsförsök 16 år efter etablering på tidigare jordbruksmark. I försöksserien ingår fem lokaler och på varje lokal ingår gran, björk, lärk, hybridasp, poppel och salix.
Syftet med projektet är att jämföra biomassaproduktion, markpåverkan och kolinlagring (ovan och under jord) hos olika trädslag under samma förutsättningar och längs en nord-sydlig gradient. Vi kommer också studera biodiversiteten hos markvegetationen.
En viktig fråga ur ett klimatperspektiv är huruvida beskogning med snabbväxande träd på jordbruksmark kan bidra till en ökad kolinbindning.

Nils Fahlvik
Skogforsk
nils.fahlvik@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
3 291 502 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01030
Fler projekt

Framtida leveranser från kemisk massaindustri – elflexibilitet, gröna produkter eller negativa utsläpp?
Projektet syftar till att analysera samspelet mellan kemisk massaindustri och övriga energisystemet för olika framtida energiscenarier. Projektet kommer att undersöka olika alternativ…
Projektledare: Filip Johnsson
Pågående

Green2Feed – hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt kunna öka…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående

Standardisering av fasta bränslen
Inom projektet utvecklas standarder för fasta bränslen. SIS/TK 412 Fasta bränslen är referensforum för svensk medverkan i regionalt och internationellt arbete med…
Projektledare: Katarina Timåker
Pågående