Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök

Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i mellersta och norra Sverige. Egenskaper som kännetecknar trädslaget är en snabb tillväxt, förmåga att fixera kväve och en låg begärlighet hos viltet.
Under 2012 initierades ett projekt för att ta fram ett lämpligt odlingsmaterial för gråal genom att samla frön från utvalda plusträd. Avkommeförsök planterades våren 2015 inom åtta lokaler, från Småland till Västerbotten.
Syftet med detta projekt är att göra en slutlig utvärdering av avkommeförsöken och att säkra försökets framtid. Familjerna med högst förädlingsvärde kommer att ympas och arkiveras i fältarkiv för framtida förädlingssatsningar. Därefter anläggs långsiktiga skötselförsök för uppföljning av produktion och som underlag för utformningen av skötselmodeller.
Om trädslaget visar god potential kan stora arealer bli intressanta för odling och därmed bidra till klimatomställningen.

Nils Fahlvik
Skogforsk
nils.fahlvik@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
Januari 2023 - december 2025
Total projektkostnad
1 332 843 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00533
Fler projekt

Effektiv användning av biomassa för ett robust och klimatvänligt energisystem
Bioenergi är förnybar, kan erbjuda flexibel kraft i elsystemet och inhemskt producerade bränslen. Dock riskerar användning av bioenergi att orsaka växthusgasutsläpp på…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående

Resurseffektiva värdekedjor genom askåterföring till snabbväxande lövträd för ökad biomassaproduktion
Askåterföring till snabbväxande lövträdsplanteringar har en potential att generera en årlig produktion av 45 TWh innan 2045, varav 30 TWh möjliggörs genom…
Projektledare: Henrik Böhlenius
Pågående

Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar
Rätt efterbehandling av rötrest kan öka metanutbyte Fysiska och biologiska strategier för efterbehandling av rötrester visade större förbättringar i metanutbyte än kemiska…
Projektledare: Alex Enrich Prast
Slutförd: 2025-02-24