Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar

Anaerob rötning är en hållbar process som kombinerar avfallshantering, återvinning av näringsämnen och produktion av ren energi. En betydande del av råvarans energipotential förblir dock outnyttjad i rötresterna, vilket resulterar i suboptimal metanåtervinning och övergripande processeffektivitet.
Detta projekt föreslår att utvärdera effekten av efterbehandlingar på rötade material från olika råvaror, såväl som deras kostnadseffektivitet, genom en systematisk översikt och metaanalys. Resultaten kommer att ge värdefulla insikter för forskare, vilket gör det möjligt för dem att optimera forskning efter behandling. Dessutom kommer industrins intressenter, inklusive utrustningstillverkare och teknikutvecklare, att kunna tillämpa projektets resultat för att utveckla mer effektiva och kommersiellt gångbara lösningar.
Artiklar
Inom ramen för projektet har följande artiklar hittills publicerats:

Alex Enrich Prast
Linköpings universitet
alex.enrich.prast@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings universitet
Tidplan
Oktober 2023 - december 2024
Total projektkostnad
1 313 400 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00827
Fler projekt

FUSE – Ihopkoppling av C6-furaner som är hållbara från C5-biobaserade värdekedjor genom bioelektrokemi och CO2
Huvudmålet med detta projekt är att generera kunskap och grön teknik för att möjliggöra framställning av hållbara furanbaserade plattformskemikalier genom biobaserade värdekedjor…
Projektledare: Per-Olof Syrén
Pågående

Kreativ uppbyggnad av defossiliserade värdekedjor – CROSS
Dekarbonisering av samhället innebär skapandet av nya produktionsvägar och värdekedjor. Det sker genom en radikal omställning till förnybart kol genom att utnyttja…
Projektledare: Efthymios Kantarelis
Pågående

CelluXtreme – Genomförbarhetsstudie för uppskalning
CelluXtreme har en unik teknologi för att spinna starka fibrer från 100% nanocellulosa med grön kemi och med låga emissioner till luft…
Projektledare: Anna Wiberg
Pågående