Bioenergins roll för att nå de energi- och klimatpolitiska målen – analys av en föränderlig funktion i ett dynamiskt energisystem

Projektets mål är att visa hur bioenergins roll och funktion i att nå de energi- och klimatpolitiska målen förändras över tid till 2050 i takt med omvärldens omställning till fossilfritt.
I projektet utvecklas nya och innovativa interdisciplinära angreppssätt och metoder inom energisystemstudier där naturvetenskapliga, tekniska och samhällsvetenskapliga kritiska faktorer sammanvägs och kvantifieras integrerat.
Målsättningen är att generera robusta rekommendationer till såväl industriella aktörer, politiska beslutsfattare som myndigheter avseende affärsmässiga strategiska beslut, nya styrmedel, FoU-strategier m m. Med ett breddat och tidsdynamiskt systemperspektiv är målet också att identifiera flexibla bioenergisystem med liten risk för inlåsningar utifrån förväntade snabba förändringar i energisystemet, industriproduktionssystem, politiska styrmedel, konsumtionsmönster mm, samt hur detta påverkar, i kvantitativa termer, tillförseln och efterfrågan av bioenergi för olika ändamål.
Under våren 2023 färdigställs en artikel inom projektet som undersöker om befintlig industri i Sverige kan producera biodrivmedel för flyg och väg motsvarande behovet år 2030. En svensk sammanfattning av den kommande artikeln kan läsas här.
Pål Börjesson
Lunds universitet

Projektinformation
Deltagare
Lunds universitet
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
12 095 838 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00045
Fler projekt

Utvärdering av industriell symbios mellan vattenbruk och vätgasanläggning i Alby
I den nya industriparken Alby i Ånge kommun planerar Big Akwa att bygga en storskalig landbaserad fiskodling som ska drivas i symbios med den vätgasfabrik, baserad på lokalt producerad grön el, som brittiska RES planerar…
Projektledare: Elena Petukhovskaya
Pågående

Biokraft 2023
Behovet av lokal, planeringsbar, förnybar energi har ökat dramatiskt. Beroendet av fossila bränslen hotar tryggheten i energiförsörjningen, orsakar klimatförändringar och är dyr. Den kraftiga tillväxten av intermittenta förnybara energikällor kan effektivt kompletteras med den nya…
Projektledare: Michael Bartlett
Pågående

Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Bioflex syftar till att öka flexibiliteten, redundansen och robustheten i energisystemet genom att integrera biologiskt producerade energibärare (biovätgas/biogas) med elektrolytisk vätgas. Genom att kombinera två energibärare ämnar projektet undersöka möjliga synergieffekter mellan de olika produktionsvägarna….
Projektledare: Kristina Broberg
Pågående