Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar

Anaerob rötning är en hållbar process som kombinerar avfallshantering, återvinning av näringsämnen och produktion av ren energi. En betydande del av råvarans energipotential förblir dock outnyttjad i rötresterna, vilket resulterar i suboptimal metanåtervinning och övergripande processeffektivitet.
Detta projekt föreslår att utvärdera effekten av efterbehandlingar på rötade material från olika råvaror, såväl som deras kostnadseffektivitet, genom en systematisk översikt och metaanalys. Resultaten kommer att ge värdefulla insikter för forskare, vilket gör det möjligt för dem att optimera forskning efter behandling. Dessutom kommer industrins intressenter, inklusive utrustningstillverkare och teknikutvecklare, att kunna tillämpa projektets resultat för att utveckla mer effektiva och kommersiellt gångbara lösningar.
Artiklar
Inom ramen för projektet har följande artiklar hittills publicerats:

Alex Enrich Prast
Linköpings universitet
alex.enrich.prast@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings universitet
Tidplan
Oktober 2023 - december 2024
Total projektkostnad
1 313 400 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00827
Fler projekt

Uthållig odling av rotskottföryngrad hybridasp
Hybridasp är ett snabbväxande trädslag som är intressant i satsningen för att ta fram förnybara råvaror och fasa ut fossila produkter och…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående

Effektiv användning av biomassa för ett robust och klimatvänligt energisystem
Bioenergi är förnybar, kan erbjuda flexibel kraft i elsystemet och inhemskt producerade bränslen. Dock riskerar användning av bioenergi att orsaka växthusgasutsläpp på…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående