Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar

Rätt efterbehandling av rötrest kan öka metanutbyte
Fysiska och biologiska strategier för efterbehandling av rötrester visade större förbättringar i metanutbyte än kemiska och kemisk-fysikalista strategier.
Anaerob rötning är en teknik som kombinerar avfallshantering, återvinning av näringsämnen och produktion av ren energi. En betydande del av råvarans energipotential förblir dock outnyttjad i rötresterna, vilket begränsar återvinningen av metan (CH₄) och den övergripande processeffektiviteten.
I det här projektet har en systematisk översikt och metaanalys genomförts för att utvärdera effektiviteten hos efterbehandlingsstrategier för att öka metanutbytet från rötrester som härrör från olika substrat.
Analysen visar att effektiviteten hos efterbehandlingen påverkas starkt av sammansättningen hos substratet, där avloppsslam och jordbruksrester är de mest studerade materialen.
Bland efterbehandlingsmetoderna visade fysiska strategier, till exempel termisk hydrolys och ultraljudsbehandling, samt biologiska strategier, till exempel enzymatisk hydrolys, de största förbättringarna i metanutbyte (>330 NmL/g VS). Kemiska respektive fysikalisk-kemiska behandlingar gav lägre metanutbyten (<220 NmL/g VS), vilket kan bero på möjlig mikrobiell hämning.
Resultaten understryker behovet av integrerade efterbehandlingsmetoder och omfattande teknisk-ekonomiska utvärderingar för att möjliggöra storskalig implementering och optimera biogasproduktionen.
Artiklar
Inom ramen för projektet har också följande artiklar publicerats:

Alex Enrich Prast
Linköpings universitet
alex.enrich.prast@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings universitet
Tidplan
Oktober 2023 - december 2024
Total projektkostnad
1 313 400 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00827
Fler projekt

Produktion av vätgas och biokol från trädbränslen med ny process som utnyttjar steam-iron-reaktionen och järnmalmskoncentrat
Det här projektet undersöker en ny metod för produktion av vätgas och biokol från skogsavfall. Projektet bygger på en integrerad process för…
Projektledare: Magnus Rydén
Pågående

Green2Feed – hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt kunna öka…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående

Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående