Incheckning: fukthalt – radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar

Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt hos flis är långsamma, och metoderna för att mäta fukthalt hos rundved är så omständliga att de i princip inte används.
Projektet syftar till att utveckla metoder för snabb fukthaltsmätning av flis- och rundvirkesbilar. En ny utrustning ska utvecklas och utvärderas, och fysikaliska modeller utvecklas för mikrovågors interaktion med rundved. Den bredbandiga mikrovågsutrustning som utvecklas kan mäta genom hela virkeslass. Mätresultatet kommer därför att ha mycket bättre representativitet än de små prover som tas med dagens metoder.
Kännedomen om råvarans fukthalt ger material- och energieffektiva processer (materialblandning, avbarkning, kokning, förbränning), snabbare och rättvisare genomförande av virkesaffären, bättre underlag för logistik och lagring, samt på sikt en möjlighet att handla rundved baserat på torrvikt istället för volym.

Kari Hyll
Skogforsk
kari.hyll@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Gävle Energi
Högskolan i Gävle
Radarbolaget i Gävle
Stora Enso Skog
Sveaskog Förvaltnings AB
Tidplan
Januari 2022 - september 2025
Total projektkostnad
4 918 644 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00100
Fler projekt

Kostnader för att reducera utsläpp av växthusgaser från väg- och flygtransporter med biodrivmedel och elektrobränslen
Prisvärt att reducera växthusgasutsläpp med flera förnybara drivmedel Detta projekt levererar en uppdaterad sammanställning av vad det kostar att minska växthusgasutsläpp från…
Projektledare: Julia Hansson
Slutförd: 2023-11-30

Paulownia – En ny möjlighet till energi- och klimatomställningen i Sverige
Hur kan Paulownia odlas kommersiellt i Sverige? Projektet har undersökt vad som krävs för att lyckas med odling av Paulownia i Sverige….
Projektledare: Jarmo Spiik
Slutförd: 2023-04-28

Textilfibrer från 100% algråvara – Energieffektiv skörd, extraktion och textilproduktion (KELPTEX)
Textiltillverkning bidrar till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen där två tredjedelar av textilfibrerna är fossilbaserade. Nuvarande biobaserade råvaror, dominerade av bomull…
Projektledare: Hanna Ulmefors
Pågående