Incheckning: fukthalt radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar

Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt hos flis är långsamma, och metoderna för att mäta fukthalt hos rundved är så omständliga att de i princip inte används.
Projektet syftar till att utveckla metoder för snabb fukthaltsmätning av flis- och rundvirkesbilar. En ny utrustning ska utvecklas och utvärderas, och fysikaliska modeller utvecklas för mikrovågors interaktion med rundved. Den bredbandiga mikrovågsutrustning som utvecklas kan mäta genom hela virkeslass. Mätresultatet kommer därför att ha mycket bättre representativitet än de små prover som tas med dagens metoder. Kännedomen om råvarans fukthalt ger material- och energieffektiva processer (materialblandning, avbarkning, kokning, förbränning), snabbare och rättvisare genomförande av virkesaffären, bättre underlag för logistik och lagring, samt på sikt en möjlighet att handla rundved baserat på torrvikt istället för volym.
Här kan du läsa om de provmätningar som genomförts i projektet 2022.
Kari Hyll
Skogforsk

Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Gävle Energi
Högskolan i Gävle
Radarbolaget i Gävle
Stora Enso Skog
Sveaskog Förvaltnings Aktiebolag
Tidplan
Januari 2022 - december 2024
Total projektkostnad
4 918 644 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00100
Fler projekt

Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet
Årligen torkas stora mängder spannmål, motsvarande uppskattningsvis 150 000 ton vatten i Sverige. Det sker i industriell skala med förbränningsvärme i torkar, som tillför spannmålet värme genom direkt kontakt med rökgasen eller indirekt via värmeväxling…
Projektledare: Susanne Paulrud
Pågående

Förstudie till projekt med syfte att kommersialisera en industriell torkprocess baserad på mikrovågsteknik
Projektet undersöker förutsättningar för en anläggning där virket torkas i ett kontinuerligt flöde och information om varje individ används för att anpassa, optimera och effektivisera processen. Det kontinuerliga flödet möjliggörs genom att använda mikrovågsteknik kombinerat…
Projektledare: Viktor Borén
Pågående

Paulownia – En ny möjlighet till energi- och klimatomställningen i Sverige
Paulownia är en lövträdsart med en exceptionell tillväxt och koldioxidupptagningsförmåga som framgångsrikt odlas i flera EU-länder med klimatzoner som liknar Sveriges, till exempel Tyskland och Polen. Flera aktörer har utvecklat köldtåliga sorter av Paulownia som…
Projektledare: Jarmo Spiik
Pågående