Högeffektiv el- och biokolproduktion genom högtrycksförgasning av jordbruksavfall och restprodukter

Enligt WBA uppgår energipotentialen för hållbar biomassa från jordbruks-, skogsbruks- och avfallssektorn till 150 EJ, där 43 procent kommer från jordbrukssektorn.
Att omvandla en del av detta till el kan möta en betydande andel av den växande efterfrågan på el i vårt samhälle och erbjuder samtidigt lokal och planerbar elproduktion som underlättar integreringen av intermittent förnybar el.
Dagens bioeldade kraftverk har en verkningsgrad på endast 15-35 procent och en stor utmaning är att öka verkningsgraden avsevärt. Viktigt är även introduktionen av till exempel kolavskiljning, där biobaserad elkraft kan bidra till negativa utsläpp.
Det övergripande målet med projektet är att utveckla och validera (TRL4) en högtrycksförgasningsteknik till det nya Biomass-fired Top Cycle-systemet (BTC) för att omvandla jordbruksavfall eller restprodukter till el, biokol och värme. Detta planeras att göras genom att studera möjligheterna att samproducera syntesgas och biokol genom förgasning vid höga tryck.

Clean Energy Transition Partnership, CETP
Projektet kommer från en utlysning inom CETP, ett multilateralt och strategiskt partnerskap mellan nationella och regionala forsknings-, utvecklings- och innovationsprogram i EU:s medlemsstater och associerade länder, med syfte att främja och accelerera energiomställningen och stödja genomförandet av den Europeiska strategiska energiteknikplanen (SET).
Energimyndighetens finansiering avser medverkan för den svenska parten KTH Kungliga tekniska högskolan i projektet.
Klas Engvall
KTH Kungliga tekniska högskolan
kengvall@kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
Tidplan
December 2024 - november 2027
Energimyndighetens delfinansiering
8 981 422 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03076
Fler projekt

Bioraffinering av skogsrester för produktion av fossilfria flygbränslen via en tvåstegsprocess – Förbättra processens aromatiska selektivitet
Projektet fokuserar på utveckling av en ny tvåstegsprocess för att producera fossilfria jetbränslen från skogsrester. Detta skulle ge ett sätt att komplettera…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående

Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier
I Sverige förbränns årligen ca 7 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är…
Projektledare: Sima Ajdari
Pågående

Smart lagring och tillförsel av halm till bioraffinaderi
Spannmålshalm är en intressant råvara till bioraffinaderier. Här vill vi undersöka möjligheten att utnyttja halm med förhöjd vattenhalt, dels för att öka…
Projektledare: Carina Gunnarsson
Pågående