Hållbar och kostnadseffektiv produktion av biobaserade bränslen och kemikalier via slurry-vätebehandling av restprodukter från skogsbruk
Storskalig implementering av biobränslen kommer att krävas om Sverige ska kunna nå sina högt ställda mål gällande utfasning av fossila bränslen inom transportsektorn.
Pyrolys, vilket idag börjar bli en kommersiellt etablerad process, kan användas för att åstadkomma en förvätskning av biomassa. Den producerade pyrolysoljan har dock egenskaper som försvårar integrering i befintlig raffinaderiinfrastruktur. En vätebehandling av pyrolysoljan i en slurrybaserad process skulle kunna vara det mellansteg som krävs för att möjliggöra storskalig integrering i befintliga raffinaderier, vilket har visats i tidigare genomförda försök.
Detta projekt syftar till att utreda om det på ett kommersiellt gångbart sätt går att producera 100 procent förnybara drivmedelskomponenter samt kemikalier från lågvärdig biomassa via pyrolys, följt av slurry-vätebehandling samt nedströms konventionell raffinering.
Målet med projektet är att leverera ett färdigt och konkurrenskraftigt processkoncept.
Niklas Bergvall
RISE Energy Technology Center
Projektinformation
Deltagare
RISE Energy Technology Center
RISE Innventia
LKAB Minerals AB
Preem
Pyrocell AB
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
9 787 020 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00071
Fler projekt
Biogas- och biogödselproduktion i Mellanbygden i Västerbotten
I den här förstudien utvecklades en affärs- och genomförandemodell som är grunden i ett framtida kommersiellt projekt vars syfte är att tillvarata…
Projektledare: Morgan Larsson
Pågående
Energieffektivt fossilfritt flyg i regional kollektivtrafik för en grön omställning (NORRFLYG)
I den gröna omställningen, speciellt i norra Sverige, efterfrågar industrin arbetskraft, specialister och kvalificerad utrustning från allt större omland. Omställningen kräver bostadsbyggande…
Projektledare: Jonas Westin
Pågående
Validering av biokols stabilitet – mot en ny kunskaps- och trovärdighetsnivå
Biokol från biomassa har stor potential att bidra till negativa växthusgasutsläpp i form av en långsiktigt stabil kolsänka i mark. Ett stort…
Projektledare: Cecilia Sundberg
Pågående