ECO-FORCE FUELS: EKO-effektivt bioraffinaderi för konkurrenskraftig produktion av gröna förnybara marina drivmedel

ECO-FORCE FUELS ska producera marina biobränslen med låga utsläpp genom fullständig omvandling av skogsrester. En kontinuerlig organosolvprocess kommer att separera cellulosa och hemicellulosa från lignin. Mikrobiella lipider produceras från cellulosa- och hemicellulosahydrolysat via fermentering medan hydrotermisk förvätskning av lignin ger en bioolja som fraktioneras till lätt och tung olja.
I det tidigare GOLdJETFUEL-projektet, uppgraderades den lätta fraktionen framgångsrikt till syrefria aromater för användning som flygbränsle. I ECO-FORCE FUELS uppgraderas den tunga oljefraktionen och biolipider till bunkerbränsle och den lätta fraktionen till kemikalier.
Den svavelfria marina bioråoljan kommer att uppfylla befintliga bränslestandarder och strikta utsläppsbestämmelser, samt med förbättrade bränsleeffektivitetskrav för framtida fartyg. En blandning av lipider och tung bioolja med konventionell petroleumbaserad olja kommer att resultera i ett prisvärt och förnybart marint bränsle.
Pavlos Christakopoulos
Luleå tekniska universitet (LTU)
paul.christakopoulos@ltu.se

Projektinformation
Deltagare
LTU
BASF SE
Lunds universitet
RISE Research Institutes of Sweden AB
RISE Processum AB
Scandinaos AB
Hulteberg Chemistry & Engineering AB
Tidplan
Januari 2023 - december 2025
Total projektkostnad
10 914 999 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00537
Fler projekt

ECO-FORCE FUELS: EKO-effektivt bioraffinaderi för konkurrenskraftig produktion av gröna förnybara marina drivmedel
ECO-FORCE FUELS ska producera marina biobränslen med låga utsläpp genom fullständig omvandling av skogsrester. En kontinuerlig organosolvprocess kommer att separera cellulosa och hemicellulosa från lignin. Mikrobiella lipider produceras från cellulosa- och hemicellulosahydrolysat via fermentering medan…
Projektledare: Pavlos Christakopoulos
Pågående

Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 ha och därtill en potential på 4 TWh i form av outnyttjad halm. Den driftmässiga utmaningen med stråbränsle kan lösas i samförbränning…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående

Bioenergins roll för att nå de energi- och klimatpolitiska målen – analys av en föränderlig funktion i ett dynamiskt energisystem
Projektets mål är att visa hur bioenergins roll och funktion i att nå de energi- och klimatpolitiska målen förändras över tid till 2050 i takt med omvärldens omställning till fossilfritt. I projektet utvecklas nya och…
Projektledare: Pål Börjesson
Pågående