Förstudie till projekt med syfte att kommersialisera en industriell torkprocess baserad på mikrovågsteknik

Projektet undersöker förutsättningar för en anläggning där virket torkas i ett kontinuerligt flöde och information om varje individ används för att anpassa, optimera och effektivisera processen. Det kontinuerliga flödet möjliggörs genom att använda mikrovågsteknik kombinerat med ny modern styr- och reglerteknik, i stället för dagens batch-torkning.
Målet med projektet är att effektivisera tillverkningsprocessen inom sågverksindustrin, länka samman information som samlas in före och under torkning och använda den för att styra processen på ett optimalt sätt. Förhoppningen är att på detta sätt uppnå mindre egenskapsvariationer och ett högre värdeutbyte i en effektivare process.
Implementeringen av den nya tekniken ska leda till att kunderna ska få ett mer funktionsanpassat virke och ambitionen är att säkra produktionen och öka spårbarheten genom värdekedjan – från skog till marknad. Med tekniken kommer svinn och förbränning av biomaterial att kunna minska och leda till bättre lönsamhet för såväl sågverk som kunder.

Victor Borén
MicroDri AB
info@microdri.se
Projektinformation
Deltagare
MicroDri AB
Tidplan
Augusti 2022 - Mars 2023
Total projektkostnad
1 610 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00602
Fler projekt

Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Organofuel Sweden AB arbetar med kommersialisering av en ny, innovativ och hållbar omvandlingsprocess för biodrivmedelsproduktion för vägtrafik och flyg. Teknologin konverterar billiga…
Projektledare: Erik Nelsson
Pågående

Uthållig odling av rotskottföryngrad hybridasp
Hybridasp är ett snabbväxande trädslag som är intressant i satsningen för att ta fram förnybara råvaror och fasa ut fossila produkter och…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående