Bioraffinering av bark vid biokemisk konvertering och i skogsindustriella processer

Bark är en underutnyttjad restström från massabruk och sågverk och dess användning inom biokemisk konvertering är inte väl undersökt.
I det här projektet kommer den tekniska och ekonomiska potentialen i separat bioraffinering av färsk bark genom innovativ förbearbetningsteknik och grön extraktion att undersökas. Projektet omfattar de kvantitativt viktigaste barksorterna i Sverige, dvs. bark från gran, tall och björk. Preliminära försök tyder på att höga extraktionsutbyten kan erhållas och med det nya produkter som barkbaserade fett- och hartssyror och polyfenoler.
I biokemisk konvertering är barkning ingen självklar del av processen och i det fallet kommer separat bioraffinering av bark genom grön extraktion att vägas mot det idag normala tillvägagångssättet, inkludering av både ved och bark i förbehandlings- och försockringssteg.
Ett bättre nyttjande av bark har potential att ge mer flytande drivmedel utan ökat uttag av skogsråvara, nya produkter, samt förbättrad biokemisk konvertering.
Leif Jönsson
Umeå universitet
leif.jonsson@umu.se
Projektinformation
Deltagare
Umeå universitet
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Tidplan
November 2022 - december 2025
Total projektkostnad
5 477 816 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00569
Fler projekt

Validering av biokols stabilitet – mot en ny kunskaps- och trovärdighetsnivå
Biokol från biomassa har stor potential att bidra till negativa växthusgasutsläpp i form av en långsiktigt stabil kolsänka i mark. Ett stort hinder för biokolmarknadens utveckling är den begränsade kunskapen om olika biokols stabilitet, dvs…
Projektledare: Cecilia Sundberg
Pågående

Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Organofuel Sweden AB arbetar med kommersialisering av en ny, innovativ och hållbar omvandlingsprocess för biodrivmedelsproduktion för vägtrafik och flyg. Teknologin konverterar billiga bio-alkoholer (etanol, metanol) från skogs- och/eller jordbruksprocesser till SAF (hållbart flygbränsle), bio-bensin och…
Projektledare: Erik Nelsson
Pågående

Systemanalys av biomassa och koldioxidavskiljning över energisektorerna
I inflytelserika studier, bla. av IPCC, ses biomassa ofta tillsammans med koldioxidavskiljning (CCUS). Osäkerheter kring biomassatillgång påverkar dock potentialen för negativa utsläpp, och möjligheter till CCUS påverkar kostnadseffektiva strategier för biomassaanvändning. Vi kommer att bidra…
Projektledare: Markus Millinger
Pågående