Öka klimatfördelarna med bioenergi genom att inkludera alternativkostnaden för koldioxid för biomassa i energisystemmodeller

Bioenergi är en central del för att nå ambitiösa klimatmål på energiområdet. Bioenergi riskerar dock även att orsaka växthusgasutsläpp på grund av förändrad markanvändning. Hur stora dessa utsläpp är beror på vilken typ av råvara och varifrån den kommer.
De flesta energisystemmodeller som analyserar energiframtider antar att all bioenergi orsakar nollutsläpp. I detta projekt avser vi använda två välrenommerade modeller för att beräkna kolalternativkostnaden för en mängd olika bioenergiresurser. Dessa uppskattningar kommer sedan att implementeras i PyPSA, en ledande europeisk energisystemmodell. På detta sätt kan vi analysera vilka bioenergiresurser som bidrar till ett klimatvänligt energisystem och inom vilka sektorer dessa resurser bäst används.
Projektet bidrar med såväl viktig metodutveckling som insikter som är viktiga för framtida policybeslut. Till projektet kopplas en bred referensgrupp, och projektet avslutas med en workshop for intressenter inom området.

Lina Reichenberg
Chalmers tekniska högskola
lina.reichenberg@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Tidplan
November 2023 - december 2025
Total projektkostnad
1 445 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00842
Fler projekt

Framtida leveranser från kemisk massaindustri – elflexibilitet, gröna produkter eller negativa utsläpp?
Projektet syftar till att analysera samspelet mellan kemisk massaindustri och övriga energisystemet för olika framtida energiscenarier. Projektet kommer att undersöka olika alternativ…
Projektledare: Filip Johnsson
Pågående

Hållbar produktion av aromatiska föreningar och grön vätgas från lignin
Aromatiska föreningar framställs via flerstegsprocesser från fossilbaserade råvaror och 96 procent av dagens vätgas produceras från fossila bränslen. Att producera grön vätgas…
Projektledare: Xiaoyan Ji
Pågående

Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående