Bioraffinering av bark vid biokemisk konvertering och i skogsindustriella processer
Bark är en underutnyttjad restström från massabruk och sågverk och dess användning inom biokemisk konvertering är inte väl undersökt.
I det här projektet kommer den tekniska och ekonomiska potentialen i separat bioraffinering av färsk bark genom innovativ förbearbetningsteknik och grön extraktion att undersökas. Projektet omfattar de kvantitativt viktigaste barksorterna i Sverige, det vill säga bark från gran, tall och björk. Preliminära försök tyder på att höga extraktionsutbyten kan erhållas och med det nya produkter som barkbaserade fett- och hartssyror och polyfenoler.
I biokemisk konvertering är barkning ingen självklar del av processen och i det fallet kommer separat bioraffinering av bark genom grön extraktion att vägas mot det idag normala tillvägagångssättet: inkludering av både ved och bark i förbehandlings- och försockringssteg.
Ett bättre nyttjande av bark har potential att ge mer flytande drivmedel utan ökat uttag av skogsråvara, ge nya produkter, samt förbättrad biokemisk konvertering.
Leif Jönsson
Umeå universitet
leif.jonsson@umu.se
Projektinformation
Deltagare
Umeå universitet
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Tidplan
November 2022 - december 2025
Total projektkostnad
5 477 816 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00569
Fler projekt
Effektiv användning av biomassa för ett robust och klimatvänligt energisystem
Bioenergi är förnybar, kan erbjuda flexibel kraft i elsystemet och inhemskt producerade bränslen. Dock riskerar användning av bioenergi att orsaka växthusgasutsläpp på…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående
Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående
Synergier och kompromisser på väg mot framtidens skogsbaserade lösningar
Svensk skogssektor möter dels krav på ökad kolinlagring i skogen och förändrade skötselmetoder som ger minskad produktion, dels potentiellt nya – och…
Projektledare: Göran Berndes
Pågående