Biokraft 2023
Behovet av lokal, planeringsbar, förnybar energi har ökat dramatiskt. Beroendet av fossila bränslen hotar tryggheten i energiförsörjningen, orsakar klimatförändringar och är dyrt. Den kraftiga tillväxten av intermittenta förnybara energikällor kan effektivt kompletteras med den nya BTC-tekniken (Biomass-fired Top Cycle), vilken flexibelt och robust kan utnyttja hållbar och lokalt framställd biomassa med en elverkningsgrad på upp till 50%.
Detta projekt fortsätter utvecklingen av den nya BTC-tekniken. Projektet ska genom experiment särskilt karakterisera och validera nyckelegenskaper hos förbrännings- och förgasningstekniken för robust och flexibel drift med bränslen av låg kvalitet. Därigenom ska projektet minska risken och förbättra prestandan inför marknadsintroduktionen. Vidare kommer två förstudier för demoanläggningar att göras med Sveriges (skogsavfall och returträ) och Storbritanniens (energigrödor) största biokraftaktörer.
Michael Bartlett
Phoenix Biopower
michael.bartlett@phoenixbiopower.com
Projektinformation
Deltagare
Phoenix Biopower
Drax Power Station Ltd.
Stockholm Exergi AB
RISE Research Institutes of Sweden
Tidplan
November 2022 - december 2024
Total projektkostnad
17 397 755 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00586
Fler projekt
Energieffektivare virkestorkning vid sågverken
Torkningen av sågat virke vid sågverken leder till hög energiförbrukning liksom till kvalitetsförluster, begränsning av produktionskapaciteten och höga kostnader för utrustning och…
Projektledare: Dick Sandberg
Pågående
Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar…
Projektledare: Mikael Thyrel
Pågående
Utvärdering av industriell symbios mellan vattenbruk och vätgasanläggning i Alby
Fiskodling tar vara på värme och syre från vätgasfabrik I den här studien har process, hållbarhet, produktionskostnad och hantering av restprodukter undersökts…
Projektledare: Elena Petukhovskaya
Slutförd: 2024-03-15