FOUNDATIONS
Ny teknik utlovar högre utbyte från hållbar och lokalt framställd biomassa
Phoenix Biopowers BTC-teknik, Biomass-fired Top Cycle, möjliggör att på ett flexibelt och robust sätt utnyttja hållbar och lokalt framställd biomassa med en elverkningsgrad på upp till 50%. I detta projekt har företaget kunnat leverera flera betydande resultat för att lägga grunden för kommersialisering och marknadsinträde för tekniken.
Behovet av lokal, planeringsbar, förnybar energi har ökat dramatiskt. Beroendet av fossila bränslen hotar tryggheten i energiförsörjningen, orsakar klimatförändringar och är dyrt.
Den kraftiga tillväxten av intermittenta förnybara energikällor kan effektivt kompletteras med den nya BTC-tekniken (Biomass-fired Top Cycle), som på ett flexibelt och robust sätt kan utnyttja hållbar och lokalt framställd biomassa med en elverkningsgrad på upp till 50%.
BTC-Tekniken utvecklas av Phoenix Biopower, som inom ramen för detta projekt kunnat leverera flera betydande resultat för att lägga grunden för kommersialisering och möjliggöra marknadsinträde för tekniken. I synnerhet har en första standard 10 MW BTC-produkt definierats och alla tekniska koncept identifierats med en gasturbintillverkare. Vidare har affärsplanen och den kommersiella färdplanen uppdaterats, inklusive en demoanläggning. Slutligen gjordes en förstudie av demonstrationsanläggningen och en skiss för Energimyndighetens program Pilot och demonstration utvecklades.
Phoenix Biopower samarbetar med flera framstående aktörer på området för att utveckla förbränning, förgasning och anläggningsteknologi. En av dessa är KTH och i den gamla värme- och kraftcentralen på campus i Stockholm ligger Phoenix Biopowers minikraftverk.
I en artikel från KTH beskrivs provanläggningen och Phoenix Biopowers framtidsplaner för BTC-tekniken.
Projektet presenterades vid webbinariet “Vägen till kommersialisering av biobaserade innovationer” den 20 oktober 2023. Här kan du ta del av bilderna:
Michael Bartlett
Phoenix Biopower AB
michael.bartlett@phoenixbiopower.com
Projektinformation
Projektkategori
Affärsidé
Deltagare
Phoenix Biopower AB
Tidplan
September 2022 – februari 2023
Total projektkostnad
1 302 875 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00600
Fler projekt
Potentialen hos ett biobaserat “betongbläck” för hållbar 3D-utskrift: granskning och perspektiv
I den svenska regeringens klimathandlingsplan för 2019 understryks behovet av att skapa en gemensam förståelse för övergången till bioekonomi och kunskap om…
Projektledare: Magdalena Rajczakowska
Pågående
Produktion av vätgas och biokol från trädbränslen med ny process som utnyttjar steam-iron-reaktionen och järnmalmskoncentrat
Det här projektet undersöker en ny metod för produktion av vätgas och biokol från skogsavfall. Projektet bygger på en integrerad process för…
Projektledare: Magnus Rydén
Pågående
Förbättrade grotprognoser för precisionsplanering
Dagens geopolitiska situation och färdplaner mot fossilfrihet har ökat efterfrågan på inhemska skogsbränslen i Sverige. Det finns en ekologisk potential att öka…
Projektledare: Raul Fernandez Lacruz
Pågående