Delignifiering av avfallsved

Medvetenheten om att biomassa är en begränsad resurs ökar idag och leder till olika typer av åtgärder för att förbättra resurseffektiviteten. Men när träavfall förbränns går värdefull biomassa upp i rök som istället skulle kunna omsättas som byggstenar i en rad högvärdesprodukter.
För att komma åt dessa byggstenar behöver träavfall gå igenom separationsprocesser i exempelvis massabruk. Det är inte känt hur denna råvara kommer att bete sig under en etablerad separationsprocess såsom deligninfiering/massakok.
Detta kommer att adresseras i projektet som samlar kompetenser och perspektiv från akademisk forskning, massaindustrin och materialåtervinning.
Särskilt fokus kommer att läggas på att identifiera råvarans avvikelser från processbeteendet hos färsk ved, såsom kemikalieåtgång, delignifieringskinetik och den resulterande massans och ligninets egenskaper.
Resultaten från projektet kommer att ligga till grund för analys av processkrav för att ta in träavfall som råvara.
Merima Hasani
Chalmers
merima.hasani@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Södra
Ragn-Sells
Tidplan
December 2023 - december 2025
Total projektkostnad
2 745 428 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01096
Fler projekt

BioGraph – Ökad produktion av biobaserad grafit för energiteknik
I takt med att världen går mot nettonollutsläpp blir motsättningen mellan efterfrågan på högkvalitativa grafitprodukter och dess ohållbara produktionsprocess alltmer framträdande. Det…
Projektledare: Lilei Ye
Pågående

Utveckling av biohållbart bindemedel för batterielektrodtillverkning
Bindemedel av polyvinylidenfluorid (PVDF) utgör cirka 2-3 procent av elektrodens massa i ett litiumjonbatteri (Lithium Ion Battery, LIB) och är avgörande för…
Projektledare: Jinhua Sun
Pågående

Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet
Träpulver behöver inte utgöra risk för livsmedelssäkerheten I det här projektet har en testtork för spannmål utvecklats som använder träpulver som bränsle,…
Projektledare: Susanne Paulrud
Slutförd: 2023-03-10