Biogasscenarier

Biogas är förknippat med flera nyttor som kan stödja en omställning mot en cirkulär ekonomi med minskad klimatpåverkan. Den statliga offentliga utredningen SOU 2019:63 har därför föreslagit en femfaldig ökning av den svenska biogasproduktionen, från dagens 2 TWh till 10 TWh fram till 2030.
Detta projekt syftar till att stödja nyckelintressenter i strategiskt beslutsfattande om engagemang för att möjliggöra denna tänkta tillväxt. Projektet bygger på en samverkansansats för att studera komplementaritet, konkurrens och ömsesidiga beroenden. Det engagerar intressenter i gemensam utveckling och analys av sociotekniska scenarier för produktion, distribution och användning av biogas i Sverige.
Scenarierna kommer att fokusera på interaktioner mellan offentliga och privata aktörer, på nödvändiga initiativ och politiska styrmedel. Intressenternas engagemang i projektet kommer att hjälpa dem att förstå och bedöma sin egen roll i ett växande biogasekosystem.

Thomas Hans-Martin Magnusson
Linköpings universitet
thomas.magnusson@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings Universitet
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
6 045 405 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00098
Fler projekt

Biogas- och biogödselproduktion i Mellanbygden i Västerbotten
I den här förstudien utvecklades en affärs- och genomförandemodell som är grunden i ett framtida kommersiellt projekt vars syfte är att tillvarata…
Projektledare: Morgan Larsson
Slutförd: Oktober 2024

Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Störst konkurrensfördelar med satsning på grönt flygbränsle Med detta projekt har OFS kunnat vidareutveckla sina tekno-ekonomiska analyser och affärsmodell till ett beslutsunderlag…
Projektledare: Erik Nelsson
Slutförd: 2023-12-19

Trädslagsförsök med inriktning på biomassaproduktion – Tillväxt, kolinlagring och biodiversitet
Skogsodling kan motverka en ökning av växthusgaser genom dess stora kapacitet att lagra kol och genom substitution av fossila bränslen. Det finns…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående