Biogasscenarier

Biogas är förknippat med flera nyttor som kan stödja en omställning mot en cirkulär ekonomi med minskad klimatpåverkan. Den statliga offentliga utredningen SOU 2019:63 har därför föreslagit en femfaldig ökning av den svenska biogasproduktionen, från dagens 2 TWh till 10 TWh fram till 2030.
Detta projekt syftar till att stödja nyckelintressenter i strategiskt beslutsfattande om engagemang för att möjliggöra denna tänkta tillväxt. Projektet bygger på en samverkansansats för att studera komplementaritet, konkurrens och ömsesidiga beroenden. Det engagerar intressenter i gemensam utveckling och analys av sociotekniska scenarier för produktion, distribution och användning av biogas i Sverige.
Scenarierna kommer att fokusera på interaktioner mellan offentliga och privata aktörer, på nödvändiga initiativ och politiska styrmedel. Intressenternas engagemang i projektet kommer att hjälpa dem att förstå och bedöma sin egen roll i ett växande biogasekosystem.

Thomas Hans-Martin Magnusson
Linköpings universitet
thomas.magnusson@liu.se
Projektinformation
Deltagare
Linköpings Universitet
Tidplan
Januari 2022 – december 2025
Total projektkostnad
6 045 405 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00098
Fler projekt

Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående

Möjliga värdekedjor för biobaserad plast
I dagsläget råder brist på lämplig biobaserad råvara för att täcka det behov och den efterfrågan som finns för biobaserad plast. Målsättningen…
Projektledare: Kerstin Jedvert
Pågående

Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Linda Sandström
Pågående