Skogsproduktion, klimatnytta och hållbarhet – Effekter av 42 års kvävegödsling i ett fältförsök i Västerbottens län

Syftet med projektet är att belysa möjligheter och konsekvenser av att gödsla skog med olika intensitet.
I ett biobaserat samhälle kan gödsling användas som ett potentiellt verktyg för att snabbt öka mängden biomassa. En viktig förutsättning är att detta sker på ett hållbart och resurseffektivt sätt.
I detta projekt kommer vi undersöka hur långvarig gödsling påverkat trädtillväxt, virkesegenskaper, klimatnytta, mykorrhizasamhälle, fältvegetation, mossor och lavar.
Studien görs i ett fältförsök som startades 1982 i Västerbottens län. På provytor har totalt 0 till 3300 kg kväve per hektar tillförts under en 42 års-period. Det motsvarar upp till 22 normala enskilda gödselgivor. Beståndet är nästan 120 år gammalt och moget för slutavverkning.
Försöket utgör en unik möjlighet att undersöka effekter på biomassaproduktion, klimatnytta och hållbarhet av långvarig kvävegödsling i kvävebegränsad skog.

Eva Ring
Skogforsk
eva.ring@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
SCA Skog AB
Tidplan
December 2024 - december 2027
Total projektkostnad
6 143 200 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-03069
Fler projekt

En flexibel bioekonomi – nyckelfaktor för att möjliggöra investeringar i bioraffinaderier
Inhemska hållbara bioresurser är en viktig pusselbit i energisystemomställningen men användningen begränsas kraftigt av brist på investeringar i storskaliga bioraffinaderier. En orsak…
Projektledare: Elisabeth Wetterlund
Pågående

Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Ökad biologisk mångfald, sociala värden och hållbarhet genom flermålsskötsel av täta ungskogar i kombination med skörd av lågvärdig biomassa till bioenergi (BIOSkötsel)
Detta projekt ämnar att Syftet med projektet är att ta fram ny kunskap på hur flermålsanpassad gallring kan utföras i täta ungskogar…
Projektledare: Dan Bergström
Pågående