Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Störst konkurrensfördelar med satsning på grönt flygbränsle
Med detta projekt har OFS kunnat vidareutveckla sina tekno-ekonomiska analyser och affärsmodell till ett beslutsunderlag för uppförande av en första kommersiell anläggning.
Organofuel Sweden AB (OFS) arbetar med kommersialisering av en innovativ och hållbar omvandlingsprocess för biodrivmedelsproduktion med målet att på sikt etablera flera kommersiella produktionsanläggningar.
Teknologin konverterar billiga bioalkoholer (etanol och metanol) från jord- och skogsbruksindustrins processer till biodrivmedel genom att använda ny integrerad katalysteknik. OFS teknologi skiljer sig från andra tillgängliga tekniker idag eftersom den tidigt i processen omvandlar etanolen till grenade kolväten och därför inte ställer krav på extra processteg för isomerisering.
Med detta projekt har OFS kunnat vidareutveckla sina tekno-ekonomiska analyser och affärsmodell till ett beslutsunderlag för uppförande av en första kommersiell anläggning.
En omvärldsanalys inom ramen för projektet visade att teknologin ger störst konkurrensfördelar för gröna flygbränslen, jämfört med biobensin och förnybar diesel. Tekniken ska skalas upp med målet att senast 2040 uppnå en global produktion på minst 5 miljoner kubikmeter grönt flygbränsle per år.
Ökande användning av gröna flygbränslen stöds av politiska mål och reglering i såväl Sverige som internationellt och flygindustrins acceptans för grönt flygbränsle har ökat.
Den affärsmodell som genom studien identifierades som mest lönsam för vidareutveckling av OFS gröna flygbränsle är att samarbeta med teknikleverantörer. Det minskar riskerna kring initiala investeringar och kontrollförlust.
Projektet presenterades vid webbinariet “Vägen till kommersialisering av biobaserade innovationer” den 20 oktober 2023. Här kan du ta del av bilderna:
Erik Nelsson
Organofuel Sweden AB
erik.nelsson@organofuelsweden.com
Projektinformation
Deltagare
Organofuel Sweden AB
Tidplan
Augusti 2022 - juli 2023
Total projektkostnad
1 450 800 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00603
Fler projekt
Green2Feed – hållbart djurfoder och biogas från gröna blad
Att bli en bioekonomi på riktigt – hur löser vi frågor om hållbart proteinfoder och förnybar energi? För att kraftigt kunna öka…
Projektledare: Thomas Prade
Pågående
Systemanalys av biomassa och koldioxidavskiljning över energisektorerna
I inflytelserika studier, bland annat från IPCC, ses biomassa ofta tillsammans med koldioxidavskiljning (Carbon Capture, Utilization and Storage; CCUS). Osäkerheter kring biomassatillgång…
Projektledare: Markus Millinger
Pågående
Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin
Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av…
Projektledare: Habtom Desta Asfaw
Pågående