Alternativ till kalhyggesbruk: effekter på biologisk mångfald, kolinlagring och andra icke råvarurelaterade tjänster

Hållbar produktion av skogsråvaror är centralt för utvecklingen av hållbara energisystem. Ökad användning av hyggesfria metoder föreslås ofta som en väg mot ökad hållbarhet. För närvarande saknas dock empiriskt stöd för påståendet. Målet med detta projekt är därför att identifiera och kvantifiera potentiella skillnader i effekter på biodiversitet och ekosystemtjänster mellan hyggesfria metoder och kalhyggesbruk.
Vi kommer i projektet att utvärdera de initiala effekterna av luckhuggning och skärmställning som alternativ till kalhyggesbruk i ett storskaligt landsomfattande experiment. Vi ska mäta effekter på biologisk mångfald (insekter, växter och marksvampar) och på ekosystemtjänsterna bärproduktion, vinterfoder för renar och skogens kolflöden (markrespiration och trädtillväxt).
Effekterna utvärderas på biståndsnivå både på fastmark (tall och gran skog) och dikad torvmark (tall). Resultaten bidrar med kunskapsunderlag och beslutstöd för industri, myndigheter och det civila samhället.

Joachim Strengbom
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
joachim.strengbom@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Uppsala universitet
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
9 924 454 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01051
Fler projekt

Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet
Träpulver behöver inte utgöra risk för livsmedelssäkerheten I det här projektet har en testtork för spannmål utvecklats som använder träpulver som bränsle,…
Projektledare: Susanne Paulrud
Slutförd: 2023-03-10

Effektiv användning av biomassa för ett robust och klimatvänligt energisystem
Bioenergi är förnybar, kan erbjuda flexibel kraft i elsystemet och inhemskt producerade bränslen. Dock riskerar användning av bioenergi att orsaka växthusgasutsläpp på…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående

Nya biobaserade hygroskopiska isoleringsmaterial för ökad energiprestanda och robusthet hos byggnader
Byggsektorn i Sverige står för ca 22 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Ett sätt att minska dessa är en övergång…
Projektledare: Maria Fredriksson
Pågående