Utveckla och förbereda kommersialisering av det ytaktiva ämnet natrium-suberinhydrolysat från industriell björkbark

Industrins restströmmar kan ge högvärdiga biobaserade tensider
Projektet har fokuserat på att utveckla en kostnadseffektiv process och att optimera de mest kritiska stegen i utvinningen av natrium-suberinhydrolysat ur björkbark, en restström från sågverks-, pappers- och massaindustrin som idag går till energiåtervinning.
Det här projektet har syftat till att utveckla och förbereda kommersialisering av det ytaktiva ämnet natrium-suberinhydrolysat, en ny biobaserad produkt som framställs från restströmmen industriell björkbark. Ämnet kan användas för att producera en unik tensid och tensider har många användningsområden inom tvätt- och rengöring, kosmetika, målarfärger och läkemedel.
Idag är enbart fyra procent av tensider biobaserade och för att tillverka dem används i de flesta fall jungfruliga råvaror, ofta de omdiskuterade råvarorna palm- och sojaolja. Men det finns en restström av industriell björkbark från sågverks-, massa- och pappersindustrin som skulle kunna användas för att utvinna natrium-suberinhydrolysat. Det skulle också innebära att man prioriterar att utvinna en mer högvärdig produkt innan restströmmen går till energiåtervinning, vilket huvudsakligen är fallet idag. Det finns i dagsläget i princip inga kommersiella tensider som är baserade på industriella sidoströmmar.
I det här projektet har vi fokuserat på att utveckla och designa en kostnadseffektiv process och att optimera de mest kritiska stegen i utvinningen av natrium-suberinhydrolysat ur björkbarken. Processutmaningarna är dels utbytet av suberinhydrolysat vid reaktorsteget, dels en effektiv separering av natrium-suberinhydrolysat från betulin och övrigt barkmaterial vid tryckfiltreringsteget.
Det som gör projektet kommersiellt intressant är att man erhåller höga utbyten av den önskade produkten ifrån sidoströmmarna. Men det finns också utmaningar.
För det första saknas det lagar och styrmedel som efterfrågar eller främjar en kommersialisering av cirkulära biobaserade tensider.
För det andra beror priset på den slutliga kommersiella produkten beror mycket på råvarupriset för björkbarken, som i sin tur bestäms av energivärdet i den. Priset är också beroende av hur kostnadseffektiv tillverkningsprocessen kan bli, vilket projektet har arbetat med att optimera.
Nästa steg är att bidra till ökad kunskap kring de kemiskt tekniska utmaningarna med att framställa nya molekyler från skogsindustrins sidoströmmar. Vi vill också försöka påverka offentlig upphandling, lagar och styrmedel så att de främjar inhemska och hållbara produkter som är baserade på den cirkulär bioekonomin.

Peter Skagerlind
pSk earth adaption
peter.skagerlind@gmail.com
Projektinformation
Deltagare
pSk earth adaption
Kemibolaget Bromma
Holmen Aktiebolag
KiiltoClean Oy
Orkla
Tidplan
Januari 2022 - december 2023
Total projektkostnad
5 940 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00129
Fler projekt

Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående

Oxy-Kraft återvinningspanna – Mot nya integrerade gröna energiparker
Ångpannor för kraftåtervinning, det vill säga pannor som bränner upp svartlut från pappersmassaindustrin och återvinner kemikalier från pappersmassatillverkningen, genererar både el och…
Projektledare: Shareq Mohd Nazir
Pågående

Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol
Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som…
Projektledare: Gustav Sjöberg
Pågående