Bioraffinering av bark vid biokemisk konvertering och i skogsindustriella processer
Bark är en underutnyttjad restström från massabruk och sågverk och dess användning inom biokemisk konvertering är inte väl undersökt.
I det här projektet kommer den tekniska och ekonomiska potentialen i separat bioraffinering av färsk bark genom innovativ förbearbetningsteknik och grön extraktion att undersökas. Projektet omfattar de kvantitativt viktigaste barksorterna i Sverige, det vill säga bark från gran, tall och björk. Preliminära försök tyder på att höga extraktionsutbyten kan erhållas och med det nya produkter som barkbaserade fett- och hartssyror och polyfenoler.
I biokemisk konvertering är barkning ingen självklar del av processen och i det fallet kommer separat bioraffinering av bark genom grön extraktion att vägas mot det idag normala tillvägagångssättet: inkludering av både ved och bark i förbehandlings- och försockringssteg.
Ett bättre nyttjande av bark har potential att ge mer flytande drivmedel utan ökat uttag av skogsråvara, ge nya produkter, samt förbättrad biokemisk konvertering.
Leif Jönsson
Umeå universitet
leif.jonsson@umu.se
Projektinformation
Deltagare
Umeå universitet
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Tidplan
November 2022 - december 2025
Total projektkostnad
5 477 816 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00569
Fler projekt
Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet, etapp 2
Långtidstest och utvärdering i storskalig verklig miljö Idag är direktverkande torkar uppvärmda med fossil gas standardalternativet vid nybyggnation inom spannmålsbranschen då det…
Projektledare: Anders Lindgren
Pågående
Utveckling av biohållbart bindemedel för batterielektrodtillverkning
Bindemedel av polyvinylidenfluorid (PVDF) utgör cirka 2-3 procent av elektrodens massa i ett litiumjonbatteri (Lithium Ion Battery, LIB) och är avgörande för…
Projektledare: Jinhua Sun
Pågående
Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin
Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av…
Projektledare: Habtom Desta Asfaw
Pågående