Järnsand som bäddmaterial för fluidbäddförbränning
Det här projektet undersöker möjligheten att använda järnsand (granulerad slagg från kopparframställning) som bäddmaterial för fluidbäddförbränning.
Järnsand är en biprodukt med lågt ekonomiskt värde som genereras i stora mängder av företaget Boliden. Det består i huvudsak av järn- och kiseloxider. När järnsand används vid förbränning fungerar den som en så kallad syrebärare. Med det avses att materialet har förmågan att absorbera och släppa ifrån sig syre och på så vis fungera som en slags syrebuffert.
Syrebärare har påvisats kunna förbättra prestandan i existerande förbränningsanläggningar och konceptet kommersialiseras just nu av företaget Improbed.
Det långsiktiga målet med det här projektet är att möjliggöra substitution av kiselsand i förbränningsapplikationer med biprodukten järnsand. Detta skulle minska uttaget av jungfruliga mineraler, samt potentiellt minska kostnader och förbättra prestanda för existerande förbränningsanläggningar.
Magnus Rydén
Chalmers tekniska högskola
magnus.ryden@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Boliden Commercial AB
Improbed AB
Tidplan
November 2022 - juni 2024
Total projektkostnad
1 540 250 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00557
Fler projekt
Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin
Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av…
Projektledare: Habtom Desta Asfaw
Pågående
ECO-FORCE FUELS: EKO-effektivt bioraffinaderi för konkurrenskraftig produktion av gröna förnybara marina drivmedel
ECO-FORCE FUELS ska producera marina biobränslen med låga utsläpp genom fullständig omvandling av skogsrester. En kontinuerlig organosolvprocess kommer att separera cellulosa och…
Projektledare: Pavlos Christakopoulos
Pågående
Förstudie till projekt med syfte att kommersialisera en industriell torkprocess baserad på mikrovågsteknik
Ny torkprocess sparar pengar och resurser när sågverk ställer om I det här projektet har MicroDri AB studerat hur deras teknik för…
Projektledare: Victor Borén
Slutförd: 2023-09-01