Utveckling av processdiagnostik för ökad prestanda vid termisk omvandling av biomassa

Det övergripande målet är att möjliggöra förbättrad elverkningsgrad i för nya och befintliga biobaserad kraftvärmeverk samt att undersöka potentiellt förbättrad elverkningsgrad där en bio-och avfallspanna arbetar i serie.
Problemet som rent biomassabaserade kraftvärmeanläggningar ställs inför är att ångdata vid värmeöverförande ytor är blygsam. Det medför att anläggningarna kör med betydande säkerhetsmarginaler i drift. Detta kopplas till brist på verktyg och driftstrategier med avseende på beläggningar.
I det här projekt kommer två nya mätsystem att tillämpas för att mäta total alkalihalt och kaliumkoncentration i rökgaserna i ett befintligt kraftvärmeverk. Dessa komponenter har visat sig vara de tydligaste kemiska indikatorerna för hög sannolikhet till beläggningar. Denna data används tillsammans med processdata för att korrelera styrningen av förbränning, tillfört bränsle med observerade beläggningar över tid i kommersiell skala. Potentialen för ökad verkningsgrad och utnyttjande av bränsle kvantifieras med hjälp av processberäkningsverktyg inklusive förslag till utformning av system för elproduktion baserad på biomassa.
Klas Andersson
Chalmers tekniska högskola
Projektinformation
Detagare
Chalmers tekniska högskola
Uddevalla Kraft AB
Babcock & Wilcox Vølund AB
Tidplan
Januari 2022 – december 2024
Total projektkostnad
8 025 000 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00128
Fler projekt

ECO-FORCE FUELS: EKO-effektivt bioraffinaderi för konkurrenskraftig produktion av gröna förnybara marina drivmedel
ECO-FORCE FUELS ska producera marina biobränslen med låga utsläpp genom fullständig omvandling av skogsrester. En kontinuerlig organosolvprocess kommer att separera cellulosa och hemicellulosa från lignin. Mikrobiella lipider produceras från cellulosa- och hemicellulosahydrolysat via fermentering medan…
Projektledare: Pavlos Christakopoulos
Pågående

Luktreducering av sulfatlignin till termoplaster – en ny testbädd
Sulfatlignin har en stor potential att ersätta fossilbaserade material i många applikationer på grund av dess tillgänglighet och molekylarstruktur. Dess karakteristiska lukt kan dock vara ett problem i inomhusapplikationer, av arbetsmiljöskäl och vid bearbetning. Detta…
Projektledare: Anders Arkell
Pågående

Produktion av vätgas och biokol från trädbränslen med ny process som utnyttjar steam-iron-reaktionen och järnmalmskoncentrat
Det här projektet undersöker en ny metod för produktion av vätgas och biokol från skogsavfall. Projektet bygger på en integrerad process för samproduktion. När biokol framställs bildas pyrolysgas som biprodukt. Den blir råvaran i en…
Projektledare: Magnus Rydén
Pågående