Utveckla och förbereda kommersialisering av det ytaktiva ämnet natrium-suberinhydrolysat från industriell björkbark

Den cirkulära bioekonomin är inriktad på en hållbar och resurseffektiv användning av biomassa som rester och avfall och att optimera dess värde över tid.
Det här projektet har syftat till att utveckla och förbereda kommersialisering av det ytaktiva ämnet natrium-suberinhydrolysat. Det är en biobaserad produkt som framställs från restströmmen industriell björkbark, för att användas inom i första hand kemisk tekniska produkter samt kosmetik. Industriell bark från sågverks-, massa- och pappersindustrin går idag huvudsakligen till energiåtervinning.
Fokus inom projektet har varit, förutom de kommersiella förberedelserna, att utveckla och designa en kostnadseffektiv kommersiell process och att optimera de mest kritiska stegen. Processutmaningarna är dels utbytet av suberinhydrolysat vid reaktorsteget, dels en effektiv separering av natrium-suberinhydrolysat från betulin och övrigt barkmaterial vid tryckfiltreringsteget.

Peter Skagerlind
pSk earth adaption
peter.skagerlind@gmail.com
Projektinformation
Deltagare
pSk earth adaption
Kemibolaget Bromma
Holmen Aktiebolag
KiiltoClean Oy
Orkla
Tidplan
Januari 2022 - december 2023
Total projektkostnad
5 940 000 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00129
Fler projekt

Överskottsel för biogasproduktion genom intermittent vätgasinjektion i efterrötkammare
På vägen mot att mildra den globala uppvärmningen och fasa ut fossila energikällor, utgör sol- och vindkraft en allt större andel av…
Projektledare: Jan Moestedt
Pågående

Good-to-go Grot – Detaljerade prognoser för grotuttag och effektiv infrastruktur för biomassahantering
Sverige strävar efter att bli ett fossilfritt samhälle och biomassa är en nyckelkomponent i denna energiomställning. Genom att kartlägga biomassapotentialerna kan det…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående

Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Bioflex syftar till att öka flexibiliteten, redundansen och robustheten i energisystemet genom att integrera biologiskt producerade energibärare (biovätgas/biogas) med elektrolytisk vätgas. Genom…
Projektledare: Erika Lönntoft
Pågående