Uppskalning och implementering av anaerob fermentering av restströmmar från skogsindustrin till 2,3-butandiol och glycerol

Kemiindustrin står för ca 14 procent av industriella växthusgasutsläpp och är den industri som använder mest fossil olja. Detta projekt har som mål att adressera dessa utmaningar, och bidra till en hållbar och cirkulär bioekonomi, genom att konvertera restströmmar av lignocellulosa till värdefulla biobaserade kemikalier.
I projektet kommer Sekab att använda sin CelluAPP® teknologi för att konvertera restströmmarna till sockerarter, som sedan fermenteras till plattformskemikalierna 2,3-butandiol (23BD) och glycerol med hjälp av KTH:s modifierade jäststam. Glycerol är en nyckelkomponent i Sustainalubes smörjmedel, ett grönt alternativ till petroleumbaserade oljor, medan 23BD kan utöka Sekabs produktportfölj, bland annat genom konvertering till butadien.
Den uppskalade fermenterings- och reningsprocessen kommer att ha stark kommersialiseringspotential och bidra till konkurrenskraftig produktion av biobaserade kemikalier på de svenska och europeiska marknaderna, samt bidra till en fossilfri framtid.

Gustav Sjöberg
KTK Kungliga tekniska högskolan
gustavsj@kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
SEKAB BioFuels & Chemicals AB
Sustainalube AB
Tidplan
Januari 2025 - december 2027
Total projektkostnad
8 938 977 SEK
Energimyndighetens projektnummer
P2024-02944
Fler projekt

Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Högre energiutbyte när två produktionsvägar kombineras Biovätgas och biogas kan effektivt produceras i en tvåstegsbioprocess som leder till högre kolanvändning (från substratet),…
Projektledare: Erika Lönntoft
Slutförd: 2025-01-31

Öka klimatfördelarna med bioenergi genom att inkludera alternativkostnaden för koldioxid för biomassa i energisystemmodeller
Bioenergi är en central del för att nå ambitiösa klimatmål på energiområdet. Bioenergi riskerar dock även att orsaka växthusgasutsläpp på grund av…
Projektledare: Lina Reichenberg
Pågående

Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Ole Reinsdorf
Pågående