Trädslagsförsök med inriktning på biomassaproduktion – Tillväxt, kolinlagring och biodiversitet
Skogsodling kan motverka en ökning av växthusgaser genom dess stora kapacitet att lagra kol och genom substitution av fossila bränslen. Det finns potential att öka tillgången på förnybara råvaror genom beskogning av tidigare åkermark. Kunskapen om olika trädslags potentiella produktion i skötselkoncept inriktat på biomassaproduktion är emellertid bristfällig.
I den här studien gör vi en uppföljning av ett trädslagsförsök 16 år efter etablering på tidigare jordbruksmark. I försöksserien ingår fem lokaler och på varje lokal ingår gran, björk, lärk, hybridasp, poppel och salix.
Syftet med projektet är att jämföra biomassaproduktion, markpåverkan och kolinlagring (ovan och under jord) hos olika trädslag under samma förutsättningar och längs en nord-sydlig gradient. Vi kommer också studera biodiversiteten hos markvegetationen.
En viktig fråga ur ett klimatperspektiv är huruvida beskogning med snabbväxande träd på jordbruksmark kan bidra till en ökad kolinbindning.
Nils Fahlvik
Skogforsk
nils.fahlvik@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
3 291 502 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01030
Fler projekt
Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Störst konkurrensfördelar med satsning på grönt flygbränsle Med detta projekt har OFS kunnat vidareutveckla sina tekno-ekonomiska analyser och affärsmodell till ett beslutsunderlag…
Projektledare: Erik Nelsson
Slutförd: 2023-12-19
Substitution av fossilt kol med lignin i ugnselektroder för metallurgisk industri
Den metallurgiska industrin använder i dag stora mängder fossilbaserat kol. Tillverkning av anoder och katoder för aluminiumindustrin är den största konsumenten av…
Projektledare: Peter Rättö
Pågående
Hållbar biobaserad furanplattform för koldioxidsnål industri
Det krävs en snabb övergång från fossil- till biobaserad ekonomi där förnybara biomassarester och avfallsströmmar blir den industriella råvaran, för att Sverige…
Projektledare: Rajni Hatti-Kaul
Pågående