Synergier och kompromisser på väg mot framtidens skogsbaserade lösningar

Svensk skogssektor möter dels krav på ökad kolinlagring i skogen och förändrade skötselmetoder som ger minskad produktion, dels potentiellt nya – och stora – förbrukare av skogsråvara.
Vilka kombinationer av industriella processer och produktportföljer, infångande och lagring av koldioxid, samt skogsbruk fungerar bäst för att garantera uthållig biomassaproduktion och ökad klimatnytta?
Den frågeställningen utgör grunden för systemanalyser av svensk skogssektor och Sveriges klimatomställning, med basen i detaljerade modeller för nya respektive existerande industriella processer, lagring av koldioxid, och skogsbruk. Olika strategier utvecklas i samverkan med intressenter inom sektorn. Det innebär dels att relevansen av studerade alternativ säkras, dels att det finns kanaler för att föra ut, diskutera, och implementera projektets resultat.

Göran Berndes
Chalmers
goran.berndes@chalmers.se
Projektinformation
Deltagare
Chalmers
Linnéuniversitetet
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
8 134 085 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01087
Fler projekt

Resurseffektiva värdekedjor genom askåterföring till snabbväxande lövträd för ökad biomassaproduktion
Askåterföring till snabbväxande lövträdsplanteringar har en potential att generera en årlig produktion av 45 TWh innan 2045, varav 30 TWh möjliggörs genom…
Projektledare: Henrik Böhlenius
Pågående

Kreativ uppbyggnad av defossiliserade värdekedjor – CROSS
Dekarbonisering av samhället innebär skapandet av nya produktionsvägar och värdekedjor. Det sker genom en radikal omställning till förnybart kol genom att utnyttja…
Projektledare: Efthymios Kantarelis
Pågående

Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående