Odling av hållbar energi och ett stärkt svenskt jordbruk genom en ny oljegröda
Projektet är ett första viktigt steg i att utveckla en helt ny, biobaserad värdekedja för förnybara bränslen och protein i Sverige.
Forskare utvecklar just nu en inhemsk vild växt, fältkrassing, till en robust oljegröda, skräddarsydd för det nordiska klimatet. Projektet strävar efter att introducera en ny gröda i det svenska jordbruket och samtidigt förbättra den regionala tillgången på förnybara resurser. Genom att förbättra fältkrassingen med moderna växtförädlingsmetoder, finslipa odlingstekniker och utforma en hållbar värdekedja för att utnyttja dess potential, kommer projektet att leda till positiva effekter för flera sektorer.
En projektgrupp av partners med kompetens genom hela värdekedjan, från genetik och kemi till systemanalys och produktutveckling säkerställer projektets framsteg.
Genom att producera förnybara fettsyror för biobränslen och proteiner för mat och foder, stärker detta projekt det svenska jordbruket, minskar koldioxidavtryck och bidrar till en grönare framtid.
Cecilia Hammenhag
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
cecilia.hammenhag@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Lunds universitet
RISE
Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare
Skeby gårdar AB
Preem
Tidplan
December 2023 - december 2026
Total projektkostnad
11 933 819 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01029
Fler projekt
Katalytisk produktion av gröna estrar från biomassa i en bioraffinaderikontext
Ett fossilfritt och hållbart samhälle är av yttersta vikt och en viktig del är att använda biomassa. Biomassa består av lignin, cellulosa…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående
Effektiv syntesgasrötning av förgasad träråvara
Aktiviteterna i detta projekt avser bidra till utveckling av effektiv biologisk metanisering av förgasad träråvara i en unik “solid state”-reaktor, nyutvecklad och…
Projektledare: Jörgen Held
Pågående
Standardisering av fasta bränslen
Inom projektet utvecklas standarder för fasta bränslen. SIS/TK 412 Fasta bränslen är referensforum för svensk medverkan i regionalt och internationellt arbete med…
Projektledare: Katarina Timåker
Pågående