Nästa generations övervakning av biogasanläggningar med AI – för förbättrad effektivitet och resursutnyttjande
Ökad biogasproduktion är en viktig komponent för att nå Sveriges miljö- och klimatmål. I detta sammanhang kan en modern övervakningsmetod, kombinerad med konventionellt använda analysmetoder, spela en viktig roll för att optimera och öka effektivitet på olika biogasanläggningar, såväl nya och som redan etablerade.
Nyligen utvecklade vi ett unikt verktyg för en mikrobiologisk övervakning, som visar mycket lovande resultat för identifiering av en annalkande processtörning. Metoden kan representera ett värdefullt verktyg för optimering och drift av biogasanläggningar men för att nå applikationsstadiet behöver metoden vidareutvecklas.
I detta projekt kommer övervakningsmetoden förfinas med en omfattande långvarig övervakning kopplat till maskininlärning för att utveckla en ”prediction modell” som kan användas för tidig varning om processinstabilitet. Data som genereras kommer också användas för att ta fram ett snabbtest för enkel applikation på plats och som kan ge en stopp/körsignal.
Anna Schnürer
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
anna.schnurer@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Gasum AB
HZI Jönköping Biogas AB
Scandinavian Biogas Fuels AB
St1 Sverige AB
Uppsala Vatten och Avfall AB
Tekniska verken i Linköping AB
Örebro universitet
Tidplan
Januari 2023 - december 2025
Total projektkostnad
7 459 245 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00552
Fler projekt
Järnsand som bäddmaterial för fluidbäddförbränning
Det här projektet undersöker möjligheten att använda järnsand (granulerad slagg från kopparframställning) som bäddmaterial för fluidbäddförbränning. Järnsand är en biprodukt med lågt…
Projektledare: Magnus Rydén
Pågående
Odling av hållbar energi och ett stärkt svenskt jordbruk genom en ny oljegröda
Projektet är ett första viktigt steg i att utveckla en helt ny, biobaserad värdekedja för förnybara bränslen och protein i Sverige. Forskare…
Projektledare: Cecilia Hammenhag
Pågående
Vilka barriärer finns idag för cirkulärt och hållbart nyttjande av mikro- och makronäringsämnen i biobaserade värdekedjor?
Den ökande efterfrågan på hållbart producerad biomassa för olika produkter ställer allt högre krav på cirkulärt nyttjande av både mikro- och makronäringsämnen….
Projektledare: Nils Skoglund
Pågående