Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar deras växttillgänglighet.
I arbetet ingår att generera ny unik kunskap från mönsterbrytande fältförsök med dels forcerad utlakning, dels ny spridningsteknik som möjliggör användning även av bränd eller släckt aska vid sidan av härdad aska. Möjligheterna att använda kalium från släckt aska studeras för att integrera andra delar av energisystemet, till exempel infångning av koldioxid inom bio-CCS (Carbon Capture and Storage) eller e-bränslen samt avancerade funktionella kolmaterial för batterier. Ambitionen är att utveckla innovativ och kostnadsbesparande teknik för förenklad behandling och spridning av aska samt nyttjande av tomma returtransporter i skogen.
Mikael Thyrel
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
mikael.thyrel@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Umeå Energi
Holmen AB
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
6 872 162 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01080
Fler projekt
Intensiv skörd genom upprepade helträdsuttag i skogsekosystem – effekter på stamtillväxt, kolförråd och tillväxt i nästa skogsgeneration
Att nyttja biomassa från skogen spelar en ledande roll för att Sverige ska bli en fossilfri och biobaserad ekonomi. Tillgången på biomassa…
Projektledare: Felicia Dahlgren Lidman
Pågående
Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Linda Sandström
Pågående
Alla värdens skog – metoder för inventering och värdering av skogens olika nyttor
Skogen förväntas åstadkomma mycket, från att vara en förnyelsebar resurs och skapa biologisk mångfald till att binda in koldioxid och främja psykisk…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående