Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs

Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar deras växttillgänglighet.
I arbetet ingår att generera ny unik kunskap från mönsterbrytande fältförsök med dels forcerad utlakning, dels ny spridningsteknik som möjliggör användning även av bränd eller släckt aska vid sidan av härdad aska. Möjligheterna att använda kalium från släckt aska studeras för att integrera andra delar av energisystemet, till exempel infångning av koldioxid inom bio-CCS (Carbon Capture and Storage) eller e-bränslen samt avancerade funktionella kolmaterial för batterier. Ambitionen är att utveckla innovativ och kostnadsbesparande teknik för förenklad behandling och spridning av aska samt nyttjande av tomma returtransporter i skogen.
Mikael Thyrel
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
mikael.thyrel@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Umeå Energi
Holmen AB
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
6 872 162 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01080
Fler projekt

Potentialen hos ett biobaserat “betongbläck” för hållbar 3D-utskrift: granskning och perspektiv
Forskningsläge och intresse kartlagt för biobaserad 3D-printad betong Det finns ett intresse för biobaserad betong men mer forskning på området behövs, bland…
Projektledare: Magdalena Rajczakowska
Slutförd: 2025-01-31

Koordinering av sektoriella anspråk på biomassa i omställningen till ett fossilfritt välfärdssamhälle
Projektet syftar till att öka förståelsen för hur överanspråk på biomassa och biogena kolväten kan hanteras i omställningen till ett fossilfritt samhälle,…
Projektledare: Hanna Cardol
Pågående

Hydrokolsförstärkt biogasproduktion, HyBio
Med ny teknik vill vi undersöka möjligheten att kraftigt öka metanproduktionen när organiskt material rötas. Helt nya studier visar att hydrokol kan…
Projektledare: Maria Sandberg
Pågående