Mönsterbrytande försök för effektivisering av bioaska som hållbar resurs
Det här projektet syftar till att effektivisera återförsel av biogena askor till skogsmark, men även att studera hur olika askors transformation påverkar deras växttillgänglighet.
I arbetet ingår att generera ny unik kunskap från mönsterbrytande fältförsök med dels forcerad utlakning, dels ny spridningsteknik som möjliggör användning även av bränd eller släckt aska vid sidan av härdad aska. Möjligheterna att använda kalium från släckt aska studeras för att integrera andra delar av energisystemet, till exempel infångning av koldioxid inom bio-CCS (Carbon Capture and Storage) eller e-bränslen samt avancerade funktionella kolmaterial för batterier. Ambitionen är att utveckla innovativ och kostnadsbesparande teknik för förenklad behandling och spridning av aska samt nyttjande av tomma returtransporter i skogen.
Mikael Thyrel
Sveriges lantbruksuniversitet SLU
mikael.thyrel@slu.se
Projektinformation
Deltagare
SLU
Umeå Energi
Holmen AB
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
6 872 162 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01080
Fler projekt
Gråal som en potential för ökad energiinriktad produktion i Sverige – utvärdering av avkommeförsök och omställning till långsiktiga produktions- och skötselförsök
Snabbväxande lövträd har lyfts fram som ett viktigt bidrag till en ökad biomassaproduktion. Gråalen kan vara ett härdigt alternativ för odling i…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående
Beslutsunderlag för kommersiella anläggningar för OFS hållbara drivmedel
Störst konkurrensfördelar med satsning på grönt flygbränsle Med detta projekt har OFS kunnat vidareutveckla sina tekno-ekonomiska analyser och affärsmodell till ett beslutsunderlag…
Projektledare: Erik Nelsson
Slutförd: 2023-12-19
Möjliga värdekedjor för biobaserad plast
I dagsläget råder brist på lämplig biobaserad råvara för att täcka det behov och den efterfrågan som finns för biobaserad plast. Målsättningen…
Projektledare: Kerstin Jedvert
Pågående