Ligninbaserade batterier

Projektet syftar till att utveckla nya naturliga, vattenbaserade organiska redoxlösningar baserade på lignin, som elektrolyter i ett flödesbatteri. Dessa har potential att drastiskt minska kostnaden för energilager för stationära tillämpningar i jämförelse med t.ex. motsvarande flödesbatterier baserade på vanadin eller Li-jonbatterier.
I projektet kommer biprodukten lignin från massa- och papperstillverkning att modifieras genom att använda en ny metod för depolymerisering av lignin, som utvecklats vid kemiteknik på Lunds universitet. Lösningarna kommer sedan att karakteriseras elektrokemiskt i flödesbatteri vid kemiteknik på Kungliga tekniska högskolan.
Inom ramen för projektet kommer först den oxidativa depolymeriseringen att optimeras för att generera lämpliga ligninfragment både som de är efter depolymerisering och efter ytterligare modifiering. För batterierna kommer egenskaper som cellresistans, kapacitetsbevarande och coulombic efficiency.
Christian Hulteberg
Lunds universitet
Projektinformation
Deltagare
Lunds universitet
Kungliga tekniska högskolan
Miscancell
Tidplan
Januari 2022 – december 2024
Total projektkostnad
7 467 119 kr
Energimyndighetens projektnummer
2021-00137
Fler projekt

Incheckning: fukthalt radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar
Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt hos flis är långsamma, och metoderna för att mäta fukthalt hos rundved är…
Projektledare: Kari Hyll
Pågående

Fossilfri grafit
Grafit används i stor utsträckning inom processindustrin och i e-mobilitets- och digitaliseringstillämpningar. Användningen av grafit ökar snabbt till följd av en globalt växande produktion av litiumjonbatterier. Inom svensk metallindustri förutspås grafitefterfrågan öka med behovet av…
Projektledare: Weihong Yang
Pågående

Intensiv skörd av biomassa från skogsekosystem och behov av näringskompensation – ny kunskap till riktlinjer för hållbart biomassauttag
Att nyttja biomassa från skogsekosystem är en väg för Sverige att bli en fossilfri välfärdsnation med biobaserad ekonomi. Möjlig omfattning beror på tillgängliga arealer, biomassaförråd, tillväxthastighet och intensiteten i skörden. Centrala frågor är hur skördeintensiteten…
Projektledare: Lars Högbom
Pågående