Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier

I Sverige förbränns årligen ca 7 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är av biologiskt ursprung. Samtidigt förväntas efterfrågan på hållbart kol att öka när samhället ställer om för att minska klimatpåverkan.
I det här projektet utvärderas möjligheterna för att nyttja avfall för produktion av plattformskemikalier. I dag är det huvudsakliga alternativet för att minska klimatpåverkan från avfallshantering (BE)CCS. Beroende på typ av slutprodukt och bakgrundssystem kan dock nyttjande av kolet i avfallet för att producera plattformskemikalier vara ett bättre alternativ. För att identifiera det bättre alternativet under olika scenarier måste ett holistiskt perspektiv tillämpas.
I den här studien utvärderas klimat-, kostnads- och policyperspektivet av produktion av plattformskemikalier från avfall via förgasning eller avfallsförbränning kombinerat med (BE)CCU. Resultaten kommer att vara av nytta för både företag och myndigheter.

Sima Ajdari
RISE Research Institutes of Sweden
sima.ajdari@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Tidplan
Januari 2024 - februari 2025
Total projektkostnad
1 373 969 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00840
Fler projekt

Hållbara flygbränslen från termokatalytisk uppgradering av lignin och ligninderivativ: utveckling av bioraffinaderikatalysatorer och reaktionssystem
Projektet syftar till att utveckla en kostnads- och resurseffektiv uppgraderingsteknologi för lignin. Det slutliga målet är att bidra till en hållbar framställning…
Projektledare: Linda Sandström
Pågående

Incheckning: fukthalt – radiovågsbaserad ankomstmätning av rundvirkes- och flisbilar
Fukthalten hos flis samt bränsle- och massaved är viktig både för logistiken och de industriella processerna. Dagens metoder för att mäta fukthalt…
Projektledare: Kari Hyll
Pågående

Markberedning och bioenergiuttag: Hur påverkas kolförråd i mark och biomassa efter tio år?
Markberedning främjar trädtillväxt och bygger snabbare kolförråd i trädbiomassan. Skörd av avverkningsrester, som grot och stubbar, ökar bioenergiuttaget från skogen. Båda åtgärderna…
Projektledare: Monika Strömgren
Pågående