Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier
I Sverige förbränns årligen ca 7 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är av biologiskt ursprung. Samtidigt förväntas efterfrågan på hållbart kol att öka när samhället ställer om för att minska klimatpåverkan.
I det här projektet utvärderas möjligheterna för att nyttja avfall för produktion av plattformskemikalier. I dag är det huvudsakliga alternativet för att minska klimatpåverkan från avfallshantering (BE)CCS. Beroende på typ av slutprodukt och bakgrundssystem kan dock nyttjande av kolet i avfallet för att producera plattformskemikalier vara ett bättre alternativ. För att identifiera det bättre alternativet under olika scenarier måste ett holistiskt perspektiv tillämpas.
I den här studien utvärderas klimat-, kostnads- och policyperspektivet av produktion av plattformskemikalier från avfall via förgasning eller avfallsförbränning kombinerat med (BE)CCU. Resultaten kommer att vara av nytta för både företag och myndigheter.
Sima Ajdari
RISE Research Institutes of Sweden
sima.ajdari@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Tidplan
Januari - december 2024
Total projektkostnad
1 373 969 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00840
Fler projekt
Träpulvereldning i direktuppvärmda spannmålstorkar för ökad resurseffektivitet och fossilfrihet, etapp 2
Långtidstest och utvärdering i storskalig verklig miljö Idag är direktverkande torkar uppvärmda med fossil gas standardalternativet vid nybyggnation inom spannmålsbranschen då det…
Projektledare: Anders Lindgren
Pågående
Effektiv produktion av hårt kol från modifierat lignin
Den storskaliga användningen av natriumjonbatterier (eng: Sodium Ion Batteries, SIB) förväntas bidra till realiseringen av ett fossilfritt samhälle som är beroende av…
Projektledare: Habtom Desta Asfaw
Pågående
Smart lagring och tillförsel av halm till bioraffinaderi
Spannmålshalm är en intressant råvara till bioraffinaderier. Här vill vi undersöka möjligheten att utnyttja halm med förhöjd vattenhalt, dels för att öka…
Projektledare: Carina Gunnarsson
Pågående