Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier

Metanol från sopor kan minska beroende av fossila importvaror
Det kan löna sig för samhället, industrin och klimatet att använda kommunalt avfall för produktion av metanol snarare än att bränna det för energiåtervinning.
Efterfrågan på hållbart kol förväntas öka när samhället ställer om för att minska klimatpåverkan. Inom industrin efterfrågas det särskilt för användning i kolbaserade material som plast. Tillgången på sådana råvaror är dock begränsad.
Kommunalt avfall (Municipal solid waste, MSW), som i dagsläget används för energiåtervinning i Sverige, utgör en betydande lokal källa till biogent kol och varje år förbränns ca 7 miljoner ton för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är av biologiskt ursprung.
I det här projektet utvärderades potentialen i att omdirigera MSW från avfallsförbränningsanläggningar till metanolproduktion genom olika teknikkonfigurationer, inklusive förgasning och koldioxidavskiljning och -användning (CCU).
Livscykelanalysen visar att alla konfigurationer kan minska växthusgasutsläppen avsevärt jämfört med energiåtervinning utan CCS eller metanolproduktion. Resultaten varierar dock beroende på vilket policyramverk som tillämpas (ISO vs. RED, Renewable Energy Directive), särskilt för CCU.
Projektet undersöker även de ekonomiska och politiska konsekvenserna, och lyfter fram att RED kan ge prisfördelar för metanol som klassificeras som förnybart bränsle av icke-biologiskt ursprung, på engelska förkortat till RFNBO (Renewable Fuels of Non-Biological Origin), men att långsiktig hållbarhet beror på hur regelverken utvecklas. Även om metanolproduktion baserad på MSW inte helt kan möta det framtida nationella behovet, kan den avsevärt minska beroendet av fossila importvaror och bidra till en cirkulär kolbaserad ekonomi.

Sima Ajdari
RISE Research Institutes of Sweden
sima.ajdari@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Tidplan
Januari 2024 - mars 2025
Total projektkostnad
1 373 969 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00840
Fler projekt

Good-to-go Grot – Detaljerade prognoser för grotuttag och effektiv infrastruktur för biomassahantering
Sverige strävar efter att bli ett fossilfritt samhälle och biomassa är en nyckelkomponent i denna energiomställning. Genom att kartlägga biomassapotentialerna kan det…
Projektledare: Maria Iwarsson Wide
Pågående

Nya biobaserade hygroskopiska isoleringsmaterial för ökad energiprestanda och robusthet hos byggnader
Byggsektorn i Sverige står för ca 22 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Ett sätt att minska dessa är en övergång…
Projektledare: Maria Fredriksson
Pågående

Hållbar och kostnadseffektiv produktion av biobaserade bränslen och kemikalier via slurry-vätebehandling av restprodukter från skogsbruk
Storskalig implementering av biobränslen kommer att krävas om Sverige ska kunna nå sina högt ställda mål gällande utfasning av fossila bränslen inom…
Projektledare: Niklas Bergvall
Pågående