Klassificering och hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel i EU – vad gäller egentligen?

I syfte att bidra till en ökad användning hållbara bränslen har EU infört förnybartdirektivet (RED). För att säkerställa att bränslen är hållbara inkluderar RED en standardiserad metodik för att klassificera och beräkna växthusgasutsläpp från bränslen. Det råder dock oklarheter kring hur metoden ska appliceras i flera fall, till exempel vid blandande råvaror eller för integrerade anläggningar.
En nyckelaspekt i RED är att den ska möjliggöra jämförelser mellan olika typer av processer utan att det finns utrymme för tolkningar. I det här projektet kartläggs RED för att identifiera kring vilka typer av värdekedjor det finns utrymme för tolkning samt vilka konsekvenser det kan få.
Studien kompletterar tidigare forskning genom att jämföra RED-metodik med andra metoder, med fokus på värdekedjor som inte har studerats tidigare, för att till exempel visa på vilka incitament olika metoder skapar för resurseffektivitet. Syftet är att underlätta för svenska aktörer att bedöma sina värdekedjor enligt RED.

Karin Pettersson
RISE Research Institutes of Sweden
karin.pettersson@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Tidplan
Oktober 2023 - april 2025
Total projektkostnad
989 997 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00841
Fler projekt

Bioraffinering av skogsrester för produktion av fossilfria flygbränslen via en tvåstegsprocess – Förbättra processens aromatiska selektivitet
Projektet fokuserar på utveckling av en ny tvåstegsprocess för att producera fossilfria jetbränslen från skogsrester. Detta skulle ge ett sätt att komplettera…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående

Utveckling av affärsidéer för kommersialisering av Votions biobaserade lösningar och värdekedjor
Drivmedel och oljor av vilken biomassa som helst Denna genomförbarhetsstudie har identifierat fokusområden för företaget Votions pilotprojekt och fördjupning i kommersialiseringen av…
Projektledare: Anders Edling Hultgren
Slutförd: 2023-02-20

Maximera biogasproduktionen med efterbehandlingstillämpningar
Rätt efterbehandling av rötrest kan öka metanutbyte Fysiska och biologiska strategier för efterbehandling av rötrester visade större förbättringar i metanutbyte än kemiska…
Projektledare: Alex Enrich Prast
Slutförd: 2025-02-24