Klassificering och hållbarhetskriterier för förnybara drivmedel i EU – vad gäller egentligen?

I syfte att bidra till en ökad användning hållbara bränslen har EU infört förnybartdirektivet (RED). För att säkerställa att bränslen är hållbara inkluderar RED en standardiserad metodik för att klassificera och beräkna växthusgasutsläpp från bränslen. Det råder dock oklarheter kring hur metoden ska appliceras i flera fall, till exempel vid blandande råvaror eller för integrerade anläggningar.
En nyckelaspekt i RED är att den ska möjliggöra jämförelser mellan olika typer av processer utan att det finns utrymme för tolkningar. I det här projektet kartläggs RED för att identifiera kring vilka typer av värdekedjor det finns utrymme för tolkning samt vilka konsekvenser det kan få.
Studien kompletterar tidigare forskning genom att jämföra RED-metodik med andra metoder, med fokus på värdekedjor som inte har studerats tidigare, för att till exempel visa på vilka incitament olika metoder skapar för resurseffektivitet. Syftet är att underlätta för svenska aktörer att bedöma sina värdekedjor enligt RED.

Karin Pettersson
RISE Research Institutes of Sweden
karin.pettersson@ri.se
Projektinformation
Deltagare
RISE
Tidplan
Oktober 2023 - april 2025
Total projektkostnad
989 997 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-00841
Fler projekt

Förstudie till projekt med syfte att kommersialisera en industriell torkprocess baserad på mikrovågsteknik
Ny torkprocess sparar pengar och resurser när sågverk ställer om I det här projektet har MicroDri AB studerat hur deras teknik för…
Projektledare: Victor Borén
Slutförd: 2023-09-01

Synergier och kompromisser på väg mot framtidens skogsbaserade lösningar
Svensk skogssektor möter dels krav på ökad kolinlagring i skogen och förändrade skötselmetoder som ger minskad produktion, dels potentiellt nya – och…
Projektledare: Göran Berndes
Pågående

Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Högre energiutbyte när två produktionsvägar kombineras Biovätgas och biogas kan effektivt produceras i en tvåstegsbioprocess som leder till högre kolanvändning (från substratet),…
Projektledare: Erika Lönntoft
Slutförd: 2025-01-31