Intensiv skörd genom upprepade helträdsuttag i skogsekosystem – effekter på stamtillväxt, kolförråd och tillväxt i nästa skogsgeneration
Att nyttja biomassa från skogen spelar en ledande roll för att Sverige ska bli en fossilfri och biobaserad ekonomi. Tillgången på biomassa beror på tillgänglig areal, biomassaförråd, tillväxt och intensiteten i skörden.
Med denna studie vill vi undersöka hur skördeintensiteten påverkar skogsmarkens långsiktiga produktionsförmåga och om näringskompensation behövs för hög och varaktig primärproduktion av biomassa.
I tre långtidsförsök studeras den 40-åriga effekten på stamtillväxt och skogsekosystemens kolförråd av helträdsskörd (uttag av grenar och toppar, dvs grot) jämfört med stamskörd (grot lämnas kvar) efter upprepad gallring, samt kompenserande näringstillförsel. Därefter avverkas och återetableras försöken med samma behandlingar för att fortsätta att följa effekterna i nästa skogsgeneration.
Projektet bidrar med kunskap om skörd av olika intensitet och om skörden kräver näringskompensation, viktig kunskap för att avgöra om intensiv skörd av biobaserad råvara från skogsekosystem är långsiktigt hållbar.
Felicia Dahlgren Lidman
Skogforsk
felicia.lidman@skogforsk.se
Project information
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
Januari 2024 - december 2027
Total projektkostnad
3 601 220 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01058
Fler projekt
Standardisering av flytande och gasformiga bränslen samt smörjmedel
Standardisering av flytande och gasformiga bränslen gör handel och användning enklare och bidrar till en effektiv och miljöanpassad energiförsörjning. På den europeiska…
Projektledare: Annika Koningen
Pågående
Utveckling av processdiagnostik för ökad prestanda vid termisk omvandling av biomassa
Det övergripande målet med projektet är att möjliggöra förbättrad elverkningsgrad i nya och befintliga biobaserade kraftvärmeverk samt att undersöka potentiellt förbättrad elverkningsgrad…
Projektledare: Klas Andersson
Pågående
Bioflex – biobaserade energibärares bidrag till ett flexibelt energisystem
Bioflex syftar till att öka flexibiliteten, redundansen och robustheten i energisystemet genom att integrera biologiskt producerade energibärare (biovätgas/biogas) med elektrolytisk vätgas. Genom…
Projektledare: Erika Lönntoft
Pågående