Intensiv skörd av biomassa från skogsekosystem och behov av näringskompensation – ny kunskap till riktlinjer för hållbart biomassauttag

Att nyttja biomassa från skogsekosystem är en väg för Sverige att bli en fossilfri välfärdsnation med biobaserad ekonomi. Möjlig omfattning beror på tillgängliga arealer, biomassaförråd, tillväxthastighet och intensiteten i skörden.
Centrala frågor är hur skördeintensiteten påverkar skogsmarkens långsiktiga produktionsförmåga och om näringskompensation behövs för hög och varaktig primärproduktion av biomassa. Helträdsskörd, det vill säga skörd av trädens stammar och grenar/toppar (grot), har visat sig minska tillväxten jämfört med endast stamskörd. Om groten förbränns till energi kan aska återföras som försurnings- och näringskompensation (förutom kväve).
Påverkan av asktillförsel på träden tillväxt har visat sig variera beroende på marktyp. Försöksunderlaget är dock begränsat och mer kunskap behövs främst om effekter på olika marktyper och effekters varaktighet. Detta projekt bidrar med sådan kunskap, nödvändig för att kunna utforma riktlinjer för hållbart biomassauttag från olika skogsekosystem.

Lars Högbom
Skogforsk
lars.hogbom@skogforsk.se
Projektinformation
Deltagare
Skogforsk
Tidplan
Januari 2022 - december 2025
Total projektkostnad
3 740 650 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2021-00055
Fler projekt

Bioraffinaderi: uppskalning av 5-HMF-derivat
Projektets övergripande mål är att transformera kemisk industri från att använda fossilt råmaterial till att använda förnybar biomassa. Vi kommer att omvandla…
Projektledare: Louise Olsson
Pågående

Trädslagsförsök med inriktning på biomassaproduktion – Tillväxt, kolinlagring och biodiversitet
Skogsodling kan motverka en ökning av växthusgaser genom dess stora kapacitet att lagra kol och genom substitution av fossila bränslen. Det finns…
Projektledare: Nils Fahlvik
Pågående

Katalysator- och processutveckling för energieffektiv produktion av biobaserad vinylacetat
Biobaserad etanol som råvara för kemiindustrin är ett lovande alternativ till fossila oljeprodukter, men omställningen kräver utveckling av nya kemiska processer som…
Projektledare: Mathilda Johansson
Pågående