FUSE – Ihopkoppling av C6-furaner som är hållbara från C5-biobaserade värdekedjor genom bioelektrokemi och CO2
Huvudmålet med detta projekt är att generera kunskap och grön teknik för att möjliggöra framställning av hållbara furanbaserade plattformskemikalier genom biobaserade värdekedjor med hjälp av bioelektrokemi och CO2.
Furaner utgör topp-30 bland förnybara byggstenar, men gröna valoriseringsmetoder för att producera dem saknas. Dagens furanproduktion bygger i huvudsak på cellulosa i processer som ställer krav på höga temperaturer och som är beroende av hård kemisk- och metallkatalys.
Projektet FUSE kommer att designa verkligt hållbara biobaserade valoriseringsvägar för furanproduktion baserade på underutnyttjad biomassa, samtidigt som vi möjliggör assimilering av CO2 i slutprodukten. Projektets elektrokemiska och enzymbaserade metoder (naturens katalysatorer) under milda förhållanden kommer att leda till negativa utsläpp av CO2, utan att giftigt eller skadligt avfall genereras. Metoderna kommer att ha stor energibesparingspotential eftersom fossilbaserad syntes ersätts med hållbar tillverkning.
Per-Olof Syrén
KTH
per-olof.syren@biotech.kth.se
Projektinformation
Deltagare
KTH
EnginZyme AB
RISE Processum
IVL Svenska Miljöinstitutet
Tidplan
December 2023 - december 2027
Total projektkostnad
7 092 038 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2023-01071
Fler projekt
Nya energi- och resurseffektiva värdekedjor genom samförbränning av stråbränslen och slam
Sverige har en outnyttjad stråbränslepotential om 20 TWh på areella överskottsytor om ca 700 000 hektar och därtill en potential på 4 TWh i…
Projektledare: Marcus Öhman
Pågående
Från skogsrester till jetbiobränsle med katalytisk pyrolys
Biooljor som produceras med pyrolys är inkompatibla med existerande jetmotorer och bränsleinfrastruktur. Biooljornas instabilitet, korrosivitet, höga viskositet och låga energitäthet är betydande…
Projektledare: Hoda Shafaghat
Pågående
Kol- och klimateffektiv användning av biogent avfall för cirkulära kemikalier
I Sverige förbränns årligen ca 7 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Mer än 60 procent av kolet tillgängligt i det avfallet är…
Projektledare: Sima Ajdari
Pågående