Energieffektivare virkestorkning vid sågverken

Torkningen av sågat virke vid sågverken leder till hög energiförbrukning liksom till kvalitetsförluster, begränsning av produktionskapaciteten och höga kostnader för utrustning och personal. Industrin har under lång tid förbättrat torkprocesserna men utan att nå ett dramatiskt genombrott.
Det här projektet avser att skapa underlag för ett sådant genombrott genom världsledande mätteknik i kombination med datasimulering och modellering av torkningens inverkan på trämaterialet.
Projektet avser ta fram nya torkprocesser där de nya mät- och analysmetoderna möjliggör bättre anpassning till trämaterialet och minskad värmeförbrukning genom reducerat behov av ventilation samtidigt som elförbrukningen till fläktarna reduceras genom kortare processtider.
Bättre anpassning av torkprocessen till råvaran minimerar skador på virket och ökar utbytet i högre värdeklasser. Kortare processtider ökar produktionskapaciteten i befintliga anläggningar och frigör biobränsle för andra ändamål än torkning.
Olov Karlsson
Luleå tekniska universitet
olov.karlsson@ltu.se
Projektinformation
Deltagare
LTU
SETRA Group AB
SCA Wood AB
Arbio AB
Skogsägarna Norra Skog
Tidplan
November 2022 - oktober 2025
Total projektkostnad
18 269 943 SEK
Energimyndighetens projektnummer
2022-00566
Fler projekt

Biogas- och biogödselproduktion i Mellanbygden i Västerbotten
Lokaliserar outnyttjad energi från restströmmar för dubbel klimatnytta I den här förstudien utvecklades en affärs- och genomförandemodell som är grunden i ett…
Projektledare: Morgan Larsson
Slutförd: 2024-10-01

Delignifiering av avfallsved
Medvetenheten om att biomassa är en begränsad resurs ökar idag och leder till olika typer av åtgärder för att förbättra resurseffektiviteten. Men…
Projektledare: Merima Hasani
Pågående

Utveckla och förbereda kommersialisering av det ytaktiva ämnet natrium-suberinhydrolysat från industriell björkbark
Industrins restströmmar kan ge högvärdiga biobaserade tensider Projektet har fokuserat på att utveckla en kostnadseffektiv process och att optimera de mest kritiska…
Projektledare: Peter Skagerlind
Slutförd: 2024-12-04